Lehti: Jopa kolmasosa turmakoneessa oli menossa aids-kokoukseen

Koneessa oli paljon aids-tutkijoita, terveysalan työntekijöitä ja aktivisteja. He olivat lentämässä Kuala Lumpurin kautta maailman aids-kokoukseen Australiaan.

Alasammuttu matkustajakone
Mies ja tyttö jättävät kukkia portailla.
Mies ja tyttö jättivät kukkia Hollannin suurlähetystön portaille Kiovassa torstai-iltana. Taustalla seisovan naisen pitelemässä kyltissä lukee 'Putin murhaaja'.Roman Pilipey / EPA

Lehtitietojen mukaan Ukrainassa pudotetussa lentokoneessa oli jopa sata aids-kokoukseen matkalla ollutta matkustajaa. He olisivat jatkaneet matkaa Kuala Lumpurista Australiaan kansainväliseen konferenssiin.

Australialaislehti Sydney Morning Heraldin (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan onnettomuudessa kuoli aids-tutkijoita, terveysalan työntekijöitä ja aktivisteja. Lehden mukaan yksi on Kansainvälisen aids-järjestön (IAS) entinen presidentti Joep Lange.

Lange oli tutkinut aidsia sekä sen hoitoa yli 30 vuotta.

Malaysia Airlinesin turmakoneen konferenssimatkustajien oli määrä ottaa saman yhtiön jatkolento Melbourneen. Se olisi saapunut perjantai-iltana perille.

Hintaa maksetaan monin puolin maailmaa

Victorian osavaltion pääministeri vahvistaa, että "huomattavan moni" aids-tutkija ja aktivisti oli turmakoneessa. Hänen mukaansa on liian aikaista arvioida tarkkaa lukua.

– Useita kollegoja ja ystäviä matkalla 20. kansainväliseen aids-kokoukseen Melbournessa, Australiassa, oli Malaysia Airin Ukrainaan pudonneella lennolla MH17, vahvistaa Kansainvälisen aids-järjestön edustaja Michael Kessler tiedotteessa.

Kone oli matkalla Amsterdamista Kuala Lumpuriin.

– Hintaa maksetaan monin puolin maailmaa, kuvailee tunnettu HI-virustutkija, hollantilainen Bill Shorten.

Aids-konferenssia ei peruta läheisten kuolemien vuoksi, vaikka ne järkyttävätkin syvästi kokousväkeä. Tapahtuma järjestetään alkuperäisen suunnitelman mukaisesti kunnioituksesta menehtyneitä kohtaan.

– Tiedämme, että he todella haluaisivat niin, sanoo IAS:n presidentti Françoise Barré-Sinoussi, nobelisti ja yksi viruksen löytäneistä.

Turma järkyttää aids-tutkijoiden yhteisöä siksikin, että 16 vuotta sitten pioneeritutkija Jonathan Mann sai surmansa myös lento-onnettomuudessa.

12 000 osallistujaa

Maailman aids-kokous järjestetään kahden vuoden välein. Melbourneen odotetaan jopa 12 000:ta osallistujaa, muun muassa Yhdysvaltain entistä presidenttiä Bill Clintonia sekä rocklaulaja, köyhyysaktivisti Bob Geldofia.

Arviolta 35 miljoonaa ihmistä kantaa HI-virusta. Aids-peräiset kuolemat ja uudet tartunnat ovat vähentyneet yli kolmanneksella vuosikymmenessä. YK toivoo varoen, että tappava sairaus olisi selätetty vuoteen 2030 mennessä.

Juttua korjattu: Tutkija Jonathan Mann kuoli lentoturmassa 1998.

Lähteet: AP, AFP