1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Alasammuttu matkustajakone

Kansainvälinen kielto estää nyt lennot Itä-Ukrainan yli

Itä-Ukrainan yli ei nyt saa tehdä kaupallisia lentoja ollenkaan, määrää Euroopan ilmatilaa valvova Eurocontrol.

Lentoja reaaliaikaisesti seuraavan Flightradar24-sivuston kartassa näkyi Itä-Ukrainan ilmatilan olevan tyhjä perjantaina puoli kahdeltatoista päivällä. Kuva: Flightradar24.com

Itä-Ukrainan yli ei saa toistaiseksi tehdä lentoja laisinkaan, määräsi Euroopan ilmatilaa valvova Eurocontrol (siirryt toiseen palveluun)myöhään torstaina.

Esimerkiksi Finnair kertoo noudattaneensa tähän asti Eurocontrolin suosituksia, joiden mukaan Krimin kriisialueella ei ole ollut suositeltavaa lentää. Täyttä lentokieltoa alueella ei ole tätä ennen ollut.

– Turman jälkeen Ukrainan viranomaiset ovat tiedottaneet Eurocontrolille reittien sulkemisesta kaikilla lentokorkeuksilla Itä-Ukrainassa, Eurocontrol sanoo verkkosivuillaan.

– Eurocontrol evää nyt kaikki lentosuunnitelmat näillä reiteillä. Reittien sulkeminen pätee kunnes toisin ilmoitetaan.

Tätä ennen useat lentoyhtiöt kertoivat ryhtyvänsä tai ryhtyneensä jo kauan sitten vapaaehtoisesti kiertämään Itä-Ukrainan. Alue on maantieteellisesti suuri, mikä voi tarkoittaa selvästi pidempiä lentoja ja suurempia polttoainekuluja.

Kun Malesian pääministeriltä kysyttiin, miksi Malaysia Airlines lensi Itä-Ukrainan yllä, hän tukeutui kansainvälisten ilmailuviranomaisten lupaan.

– Kansainvälinen lentoliikenneliitto (IATA) on lausunut, että lentokoneen käyttämä lentoreitti ei ollut rajoitusten alainen, pääministeri Najib Razak sanoo.

Aiemmin Ukrainan viranomaiset olivat sulkeneet ilmatilan maasta 33 000 jalan eli noin 10 kilometrin korkeuteen. Eurocontrolin mukaan torstaina pudonnut Malaysia Airlinesin matkustajalentokone oli lentänyt korkeammalla ja sallitulla alueella.