Molemmat mustat laatikot tiettävästi löydetty

Separatistit löysivät ensimmäisen eilen. Uutistoimistotietojen mukaan pelastustyöntekijät ovat löytäneet toisen. Lentoturmatutkijat pelkäävät, että todisteita sotkettaisiin tahallaan.

Alasammuttu matkustajakone
Palomiehet sammuttavat palavaa koneen runkoa.
Palomiehet sammuttivat palavaa koneen runkoa myöhään perjantaina.Alexander Khudoteply / AFP

Uutistoimisto Reutersin mukaan pelastustyöntekijät ovat löytäneet toisen Ukrainassa pudotetun matkustajakoneen mustista laatikoista.

Jo aiemmin separatistien kerrotaan löytäneen lentokoneen tallentimista toisen.

Pelastustyöntekijät, poliisit ja jopa vapaalla olevat hiilikaivostyöläiset ovat haravoineet turmapaikan ympäristöä perjantaiaamuna. Lentokoneen ohjaamo ja yksi turbiineista ovat löytyneet kilometrin päässä toisistaan. Asukkaiden mukaan pyrstö olisi pudonnut niistä kymmenisen kilometriä kauemmas. Tämä viittaa siihen, että lentokone hajosi ilmassa osiin.

Torstaina tapahtuneessa matkustajakoneturmassa kuoli 298 ihmistä. Syy ei ole selvä. Ukraina syyttää alueella valtaa pitäviä Venäjä-mielisiä separatisteja, jotka kiistävät osuutensa. Amerikkalaisten tiedustelutietojen mukaan maasta ammuttu ohjus pudotti koneen.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on tarjonnut Ukrainan presidentille Petro Porošenkolle apua lentoturman tutkimiseen. Yhdysvalloilla on esimerkiksi teknologiaa, jolla ohjusten laukaisupaikkoja pystytään jäljittämään.

– Presidentit korostivat, että kaiken todistusaineiston on oltava paikallaan Ukrainan maaperällä kunnes kansainväliset tutkijat ovat selvittäneet tragedian kaikki puolet, Valkoinen talo alleviivaa lausunnossa.

Muotoilusta saa sen käsityksen, että Yhdysvallat pelkää turma-alueen valtaansa ottaneiden venäjämielisten sotkevan todisteita.

Kansainväliset lentoturmatutkijat haluaisivat yhteisesti toteutetun turmatutkinnan. Myös Euroopan vaikutusvaltaisimpiin kuuluva poliitikko, Saksan liittokansleri Angela Merkel on jo julkisesti peräänkuuluttanut riippumatonta ja kansainvälistä tutkintaa.

Tavallisesti onnettomuuden tutkii se valtio, johon kone on pudonnut. Turvallisuusasiantuntijoiden mukaan politiikka sotkisi tutkintaa liikaa Ukrainan ollessa kyseessä.

Lähteet: Reuters, AP, AFP