Hassun kävelyn ministeriö naurattaa fania aikuisenakin

Ville Kinnunen hullaantui Monty Pythonin Flying Circus sketsisarjaan kymmenvuotiaana. Monet sketsit naurattavat häntä vieläkin, kuten tv:n päällä odottamatta räjähtävä pingviiniesine.

Kuva: Katja Oittinen / Yle

Kajaanilainen Ville Kinnunen muistaa, että Monty Pythonin Flying Circus teki kymmenvuotiaaseen vaikutuksen ennalta-arvaamattomuudellaan.

– Sketsin alun tapahtumista tai hahmoista ei pystynyt aavistamaan mitä tuleman pitää. Se iski kuin metrinen halko.

– Englanniksi Monty Pythonin huumoria on kuvailtu muun muassa sanallasillyeli hassu, hupsu. Sitä se todella on, kun mitä tahansa voi tapahtua, Kinnunen luonnehtii.

Ville Kinnunen hassuttelee Monty Python -tyyliin takapihallaan, ja nauraa aikuisenakin brittiläisen komediaryhmän huumorille. Kuva: Katja Oittinen / Yle

Jo lapsena Kinnuseen teki vaikutuksen Hassun kävelyn ministeriö. Sketsissä ministeriön virkamies koikkelehtii töihn pitkin Lontoon katuja, ja toimistossa häntä odottaa mies, joka on tullut hakemaan valtion tukea hassun kävelynsä kehittelyyn.

– Monty Pythonin komiikkaan liittyy vahvasti fyysisyys. Tässäkin sketsissä on melkoista akrobatiaa, kun tukihakemuksesta keskustellaan, Kinnunen hymyilee.

Tv-kuuluttaja kertoo, että rouvien tv:n päällä oleva pingviiniesine räjähtää kohta – ja se räjähtää! Voi hyvänen aika, että osui naurusuoneen.

Ville Kinnunen

Yleisestikin suosittujen sketsien Kuollut papukaija ja Espanjalainen inkvisitio lisäksi Kinnusen mieleen on jäänyt jo ensimmäiseltä katselukerralta sketsi, jossa brittiläisen komediaryhmän surrealistinenkin huumorintaju näkyy.

– Kaksi heistä oli pukeutunut vanhoiksi rouviksi, jotka katsovat televisiota. Tv-kuuluttaja kertoo, että rouvien tv:n päällä oleva pingviiniesine räjähtää kohta – ja se räjähtää! Voi hyvänen aika, että osui naurusuoneen, Kinnunen naurahtaa.

Kinnusen suosikit Monty Pythonin ryhmästä ovat Michael Palin ja Graham Chapman.

– Palin tietysti, kun hän esittää Finland, Finland, Finland -kappaleen, ja on tehnyt Suomesta matkailuohjelmaakin.

– Chapmanin hahmoista suosikkini on vakava mies, joka saapui paikalle kesken sketsin lopettamaan liian pitkälle menneen hupsuttelun. Eihän se tietenkään siihen lopu, äityy vain, Kinnunen nauraa.