Monty Python jättää hyvästit

Komedian superryhmän sunnuntain liveshow nähdään suorana myös suomalaisissa elokuvateattereissa.

viihde
Eric Idle, John Cleese, Terry Gilliam, Michael Palin ja Terry Jones
Eric Idle, John Cleese, Terry Gilliam, Michael Palin ja Terry Jones Lontoossa 30. kesäkuuta.Daniel Leal-Olivas / EPA

– Suomi, Suomi, Suomi - maa johon halajan, Michael Palin kajauttaa Python-klassikon, Finland-laulun, ilmoille heti saadessaan kysymyksen suomalaiselta toimittajalta.

Lehdistötilaisuuteen saapunut maailman kuuluisin komediaryhmä näyttää nauttivan yhdessäolosta 34 vuoden tauon jälkeen. John Cleese teeskentelee haukotusta mainitessaan Michael Palinin matkaohjelmat, mutta myöntää, että yhteistyö on ollut mukavaa.

– Joku sanoi, että nauramme tavatessamme enemmän kuin milloinkaan muulloin. Se pitää paikkansa, Cleese sanoo.

Ensimmäinen suora lähetys

Monty Pythonin paluu vuosikymmenien tauon jälkeen on saanut kyynisimmät epäilemään, että kyseessä on silkka rahastus, joka tahraa ryhmän maineen. Kaikki eivät usko, että yli 70-vuotiaat Pythonit saavat itsestään riittävästi irti. Michael Palin lupaa kuitenkin, että energiataso on korkealla.

– Lavalla hulluus ottaa vallan ja hypimme ympäriinsä jo ensimmäisen sketsin aikana.

– Ja seuraavana päivänä joudumme maksamaan siitä, mestariohjaaja Terry Gilliam jatkaa.

O2-areenan esiintymiset ovat tähän saakka jakaneet mielipiteitä, mutta uutuudenviehätys voi tuoda ryhmälle sunnuntaina lisäpotkua. John Cleese muistuttaa, että viimeinen show on samalla ryhmän ensimmäinen suora lähetys.

Pythonit keskittyvät klassikoihin

Sunnuntaina nähtävä O2-areenan kymmenes liveshow on Pythonien viimeinen esiintyminen yhdessä. Uusia uria avanneet komedian innovaattorit pitäytyvät tutussa ja turvallisessa. Suomi-laulun lisäksi luvassa on muitakin suosikkeja, kuten papukaijakauppias- ja espanjalainen inkvisitio -sketsit.

Terry Jones, Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam ja Michael Palin.
Monty Pythonin alkuperäisiä jäseniä olivat Terry Jones (vas.), Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam ja Michael Palin.BBC

– Oli selvää, että otamme kaikkien rakastamat klassikkosketsit mukaan, Michael Palin sanoo.

– Olisi hölmöä ajatella, että voisimme nyt kirjoittaa parempaa materiaalia kuin kulta-aikoinamme, mutta luvassa on myös yllätyksiä, jatkaa shown suunnitellut Eric Idle.

O2-areenan jäähyväisesiintyminen ei välttämättä tuo Pythoneille uusia faneja, mutta ryhmän äkkiväärään huumoriin vihkityneillä on tilaisuus jättää sankareilleen hyvästit. Pythonit lupaavat, että esirippu laskeutuu nyt viimeistä kertaa.

– Edes Beatles päässyt jättämään hyvästejä yhdessä showssa. Olen hyvin kiitollinen tästä mahdollisuudesta, Eric Idle summaa.