1. yle.fi
  2. Uutiset

Yle turmapaikalla: Näkymä on lohduton

Hätätilaministeriön työntekijät merkitsevät todisteita oksilla. Koneen osia on pitkin peltoaukeaa. Yle Uutisten kirjeenvaihtaja Marja Manninen raportoi turmapaikalta ensimmäisten ulkomaalaisten tiedotusvälineiden joukossa.

Alasammuttu matkustajakone
Tuhoutuneen koneen runkoa turmapaikalla.
Alas ammutun Malaysian Airlinesin lentokoneen runkoa turmapaikalla Itä-Ukrainassa Donetskin lähellä.Marja Manninen / Yle
Turmakoneen siipi pellolla.
Ylen kirjeenvaihtaja kuvailee malesialaiskoneen turmapaikkaa lohduttomaksi. Osa videon kuvista on sumennettu ennen julkaisua.

– Tämä on varmasti oman elämäni ja ammattiurani aikana pahin mahdollinen tapaus, toteaa Ylen kirjeenvaihtaja Marja Manninen Ukrainasta.

Manninen oli raportoimassa muun muassa Ukrainan Maidanin aukion väkivaltaisuuksista viime talvena. Nyt Manninen on Ukrainassa Malaysia Airlinesin lentoturman tapahtumapaikalla.

– Onnettomuuspaikka on Graboven kylän läheisyydellä peltoaukealla – onneksi, eikä esimerkiksi kylän talojen päällä. Täällä on levällään lentokoneen osia, ruumiita ja matkustajien tavaroita arviolta kilometrin säteellä. Voi olla, että alue on vieläkin laajempi, Ylen kirjeenvaihtaja Marja Manninen kertoo.

Hän pitää lähes ihmeenä, että yksikään Graboven asukkaista tai taloista ei vahingoittunut, sillä etäisyyttä taivaalta pudonneisiin kappaleisiin on vain muutamia metrejä.

Toistaiseksi ei näytä siltä, että paikalta olisi viety pois mitään.

– Ukrainan hätätilaministeriön työntekijät ovat täällä lähdössä merkkaamaan ruumiiden sijaintipaikkoja. Työ on jo aloitettu, täällä näkyy siellä täällä oksia, joissa valkoinen nauha. Siinä paikassa on joko ruumis, ruumiin osia tai tavaraa.

Mannisen pääsy onnettomuuspaikalle oli hänen mukaansa helppoa ja esteetöntä. Myös Ukrainan hätätilaministeriön työntekijät ovat päässeet töihin läpi separatistien hallitsemien useiden tiesulkujen.

– Olemme suoraan sanoen ensimmäisiä ulkomaalaisia tiedotusvälineitä, jotka tänne pääsivät. Olemme kiertäneet aluetta laajasti ja tilanne on lohduttoman oloinen.

Paikan päällä ei esimerkiksi vielä ole yhtään sellaista henkilöä, jolla olisi oikeus antaa mitään kommenttia onnettomuudesta. Vaikuttaa, että paikalla ei ole ketään päävastuullista.

Alue on kapinallisalueen keskellä Luhanskin ja Donetskin kaupunkien välissä. Matkaa Donetskista turmapaikalle oli noin 60 kilometriä. Paikalla näkyy niin sanotu Donetskin kansantasavallan sotilaita.

Kirjeenvaihtaja Marja Mannisen tapaamista muutamasta Graboven kylän asukkaista kukaan ei kertonut nähneensä lentokoneen putoamista, vaikkakin kaikki kuulivat siitä johtuvan kovan metelin.

– He toivoivat, että viimeistään tämä tilanne, jossa surmansa on saanut täysin ulkopuolisia ihmisiä, johtaisi lopultakin jonkinlaiseen neuvotteluratkaisuun ja väkivaltaisuuksien loppumiseen.

Lue seuraavaksi