Pentikäinen: Nato ja naispapit olivat liikaa keskustalle

Eurovaaleissa keskustan ehdokkaana ollut Mikael Pentikäinen pitää keskustalaisille liian radikaaleja kannanottojaan syynä vaalimenestykseensä, johon hän on tyytymätön.

politiikka

Keskustan eurovaaliehdokkaana ollut Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja Mikael Pentikäinen on tyytymätön vaalimenestykseensä, joka jätti hänet kuudenneksi keskustan listalla. Suomen Kuvalehden kirjoituksessa Pentikäinen pitää syynä kannanottojaan, jotka olivat keskustalaisille liian radikaaleja.

Mikael Pentikäinen kertoo Suomen Kuvalehden artikkelissa lähteneensä EU-vaaliin puheenjohtaja Juha Sipilän pyynnöstä. Myöhemminkään Sipilä ei suitsinut Pentikäistä, joka varoitteli etukäteen aikovansa puhua keskustan vieroksumista aiheista, kuten Natosta.

"Rehellisyyden ja mielistelyn tasapainon etsimistä"

Pentikäinen ei ole untuvikko poliikassa. Hän oli vetänyt keskustan opiskelijaliittoa ja toiminut Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa ja seurannut myöhemmin läheltä politiikkaa toimittajana.

Vaaleihin hän sanoo lähteneensä tehdäkseen uudenlaista politiikkaa.

Idealismi törmäsi keskustan kannattajiin. Pentikäinen meni kesken vaalikampanjan sanomaan julkisesti kannattavansa Nato-jäsenyyttä. Tämä vei kannatusta erityisesti keskustan vahvoilla alueilla idässä ja pohjoisessa.

Jälkeenpäin Pentikäinen luonnehtii politiikkaa rehellisyyden ja mielistelyn tasapainon etsimiseksi.

Naispapit veivät lestadiolaisäänet

Vielä kohtalokkaampaa Pentikäiselle oli mennä pitämään Ouluun tilaisuutta veljensä Antti Pentikäisen kanssa. Veli oli saanut edellisissä EU-vaaleissa runsaan äänisaaliin tunnettuna kirkon ulkomaan avun johtajana.

Mikael Pentikäinen ei arvannut, mihin miinaan astui, kun vastasi yleisökysymykseen suhtautumisestaan naispappeuteen. Myönteinen kanta vei 10 000 ääntä, kerrottiin jälkeenpäin Pentikäisen kilpailijaleiristä ja velimiehen runsaan 6 000 äänen saalis Oulun lestadiolaisseudulta kutistui kahteen ja puoleen tuhanteen.

Keskustan kuulu puoluekone on ruosteessa

Mikael Pentikäiselle oli yllätys, kuinka heikossa kunnossa legendaarinen keskustan puoluekoneisto tätä nykyä on.

– Keskusta ei ole keskitetysti johdettu puolue, vaan piirien yhteenliittymä, jolla on Helsingissä toimisto ja jossa jokainen piiri toimii tavallaan ja jonka maksavien jäsenten määrää ei uskalleta julkistaa, Pentikäinen kirjoittaa.

Pentikäinen oli etukäteen arvioinut saavansa kannatusta politiikan ulkopuolelta ja yrityselämästä tulevana uutena kasvona. Keskustan menestys alkoi kuitenkin alkuvuonna hiipua ja vaaleista tuli kokeneiden poliitikkojen taistelu, Pentikäinen kuvaa.