Lavatanssiin lähtö ei enää vaadi rohkaisuryyppyä

Lavoille tullaan nykyään etupäässä tanssimaan. Tanssijoiden nesteytykseen kuuluu yhä useammin alkoholin sijasta limsa, kahvi tai vesi.

Kotimaa
Ihmisiä lavatansseissa, yhtye soittaa lavalla.
YLE

Taskumatti painaa yhä harvemman lavatansseihin saapuvan povitaskussa. Tanssijoiden nesteytykseen kuuluukin yhä useammin alkoholin sijasta limsa, kahvi tai vesi. Tansseihin tullaan nykyään nimenomaan tanssimaan.

– Ihan erikseen on se porukka, joka tulee viettämään iltaa terassin puolelle, mutta kaikenkaikkiaankin alkoholi on yhä pienemmässä roolissa lavatansseissa, kertoo Sari Töyrylä Pyhtään VPK:n lavalta.

Myöskään Kouvolassa sijaitsevan Tirvan lavan toiminnanjohtajan Eero Nykäsen mukaan alkoholi ei enää kuulu lavatansseihin.

– Rohkaisuryyppyä ei enää tanssimiseen tarvita, Nykänen sanoo.

Lavoilla nähdään myös yhä nuorempaa väkeä.

– Nuoria käy meillä todella paljon ja he ovat opetelleetkin tanssimaan lajia kuin lajia, toteaa Turkian Tuiskeen puheenjohtaja Päivi Peltola Turkian lavalta Haminasta.

Lavaetiketti voi hirvittää

Lavatansseihin liitetään monesti tarkka lavaetiketti, jota noudattamatta jollain tapaa nolaa itsensä. Etiketti vaihtelee tanssilavoittain. Yleisimpiä sääntöjä ovat Päivi Peltolan mukaan naisten- ja miestenhaut, sekä se että lavan keskiosa on varattu niille, jotka todella osaavat tanssia kompuroimatta.

– Joillain lavoilla etiketti on aika tarkkakin. Meillä on ihan sekahaku ja muutenkaan tanssitaidoilla ei ole niin väliä, sanoo Peltola.

Peltolan mielestä liian tiukka etiketti voi tehdä monen kynnyksen tulla tansseihin turhan korkeaksi.

Myöskään Tampsan lavalla ei ainakaan Karhulan VPK:n huvitoimikunnan puheenjohtaja Mirva Jääskeläisen mukaan tarvitse hävetä.

– Kyllä se pitää paikkansa, että lavalla nähdään nykyään todella osaavia tanssijoita ja osalle kynnys tansseihin lähtemiseen voi olla korkea. En silti sanoisi, että kenenkään tarvitsee tansseihin tulemista jännittää, jos ei askel ole vielä ihan kohdallaan, Jääskeläinen sanoo.

Kymenlaakson tanssilavoilla on riittänyt hyvin väkeä viileästä alkukesästä ja jalkapallon MM-kisoista huolimatta. Tirvan lavalla on käynyt keskimäärin 400 ihmistä per ilta, samoin Tampsan lavalla 350 henkeä.

Pyhtään VPK:n lavalla on ollut hieman viime kesää hiljaisempaa, mutta tansseissa on silti viihtynyt noin 200-250 ihmistä joka ilta. Turkian lavalla on pidetty vasta kahdet tanssit tänä kesänä, mutta juhannuksena sinne kerääntyi jopa 800 henkeä.