1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Suomalainen Transtech joutui kiristyneen kansainvälisen tilanteen uhriksi

Kajaanilainen kiskokalustovalmistaja Transtech joutuu keskeyttämään tavaravaunutuotannon. Yhtiö ei saa Venäjältä komponentteja tulehtuneen kansainvälisen tilanteen takia. Tuotantokatkos ei koske VR:n kalustotoimituksia eikä Helsingin kaupungin liikennelaitoksen raitiovaunujen tuotantoa.

Hitsaaja työssään Transtechin tehtaalla. Kuva: Yle

Kiskokalustovalmistaja Transtech ei saa tavaravaunutuotannossa tarvittavia komponentteja Venäjältä kansainvälisen tilanteen takia. Yhtiö joutuu keskeyttämään tuotannon arviolta useaksi kuukaudeksi, sanoo toimitusjohtaja Markku Blomberg.

– Kyllä tämä suurvaltapoliittinen tilanne on Kainuuseenkin näin heijastunut. Ei meillä ole mitään muuta vaihtoehtoa, kuin keskeyttää komponenttituotanto. 

Tuotannonkeskeytys koskee vain tavaravaunutuotantoa.

– Kyllä, pelkästään sitä. Tällä ei ole vaikutusta meneillään oleviin VR:n kalustotoimituksiin, HKL:n raitiovaunutoimituksiin tai alihankintatoimintaan. Keskeytyksellä ei ole myöskään olennaista merkitystä liikevaihtoon tai kannattavuuteen, enemmän tässä on vaikutusta ilman muuta tällä ikävällä lomautusasialla.

Lomautukset koskevat 120 työntekijää ja viittä toimihenkilöä. Lomautusten arvioidaan alkavan elokuun lopussa ja kestävän toistaiseksi.

Blombergin mukaan tilanteessa on pientä valoa on näkyvissä.

– Ennakoimme, että jossain vaiheessa kansainvälisen kriisin täytyy ratketa ja toimituksien jälleen jatkua. Vaunujen tarve on Venäjällä olemassa edelleen, siitä ei ole kyse. Tässä nyt  poliittisista syistä näyttää siltä, että tavaraliikenne keskeytyy.

Transtech varoitti mahdollisesta tuotannon keskeytyksestä kesäkuun alussa.

Päivitetty 18.7.2014 klo 12.07: Lomautuksien alkamisajankohtaa tarkennettu yhtiöltä saadun uuden tiedon mukaiseksi. Aiemmin yhtiöstä kerrottiin, että lomautukset alkaisivat heti.