Hyppää sisältöön

Ulkoministeri Erkki Tuomioja: Malesialaiskoneen alasampuminen on joukkomurha

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) vaatii, että syyllisten selvittäminen on aloittava nopeasti ja syylliset on saatava vastuuseen teostaan. Myös aseiden toimittajat on tuomittava.

Ruumiiden ja niiden osien etsijät merkkasivat löydöksiään valkoisin nauhoin varustetuin kepein turman tapahtumapaikan ympäristössä perjantaina. Kuva: Dominique Faget / AFP

Ulkoministeri Erkki Tuomioja toivoo, että Itä-Ukrainan tapahtumista tehdään kansainvälinen ja riippumaton selvitys. Myös Venäjän presidentti Vladimir Putin on tukenut selvityksen tekemistä. Tapahtumat voivat kuitenkin toimia hätähuutona.

– Parhaassa tapauksessa tästä voi tulla käännekohta ja kaikki keskittyvät siihen, että Ukrainan kriisi saadaan laukaistua ja separatistit riisuttua aseista. Elämme ratkaisevia aikoja. On esimerkkejä siitä, että tällaiset tragediat voivat kääntää tilanteen kulun, Tuomioja sanoo.

– On ihan selvää, että vaikka kukaan ei olisi tahallisesti ampunut matkustajakonetta alas, niin tämä on vakava joukkomurha. Rikos. Syylliset tulee selvittää ja saattaa vastuuseen.

"Separatistit ottivat vallan pelottelulla"

Ulkoministeri Erkki Tuomioja pitää Ukrainan separatisteja rikollisjoukkioina.

– He eivät nauti edes paikallisen väestön kannatusta, vaan he ovat ottaneet vallan pelottelulla, sanoi ulkoministeri Tuomioja Porissa.

Tuomiojan mukaan tapahtumat voivat toimia myös hätähuutona: kansainvälinen yhteisö alkaa vaatia vastuuseen myös tahoja tai henkilöitä, jotka ovat toimittaneet aseet tekijöille.

Lähi-idässä kuollut jo satoja sivullisia

Tuomioja otti Porissa kantaa myös Israelin aloittamiin maahyökkäyksiin. Satojen naisten, lasten ja muiden sivullisten kuolema Lähi-idässä on Ulkoministeri Tuomiojan mielestä niinikään rikos. Jatko kuitenkin ratkaisee.

– Mikä tahansa palestiinalaisen tai israelilaisen murha voi laukaista pienimuotoisen sodan. Tämä tulee jatkumaan niin kauan kuin kahden valtion rauhaa ei tule. Viimeinen rauhanponnisteluyritys keskeytettiin keväällä ja se pitäisi saada uudelleen käyntiin.

Tuomioja toivoo nyt kansainvälisen yhteisön painostusta. Tähän tarvitaan myös porkkanoita. Kansainvälinen kauppa esimerkiksi EU:n kanssa ei nykymenolla ainakaan kehity.

– Olen aistinut turhautumista. Tulipaloja sammutetaan, kouluja korjataan ja muutaman vuoden päästä sama jatkuu. Tähän on tultava muutos, sanoo ulkoministeri Erkki Tuomioja. 

.
.