Nikkilän psykiatrisen sairaalan potilastaidetta julki netissä

Helsingin kaupunginmuseo julkaisee pari sataa Nikkilän sairaalan potilaiden tekemää maalausta ja veistosta sekä käden töitä loppuvuodesta finna.fi -sivuilla.

Lintumaalaus on naispotilaan työ vuodelta 1978. Kuva: Yle

Potilastaiteen kirjo on valtava.  Joukkoon mahtuu sota- ja pula-ajan paperitöitä ja yhteistyössä syntyneitä suuria veistoksia.

– Osa töistä kelpaisi mainiosti harrastajataiteilijoiden näyttelyihin eikä kukaan huomaisi niissä mitään erikoista. Mutta joissakin töissä on mukana teksti ja silloin kyllä tajuaa, että teokset ovat sairaiden ihmisten käsialaa, kuvaa intendentti Elina Kallio Helsingin kaupunginmuseosta.

Potilasmuseon kokoelma säilynyt hyvin

Nikkilän sairaalassa toimi sairaalamuseo, jossa esiteltiin muun muassa potilaiden piirtämiä, maalaamia ja veistämiä töitä.  Koko kokoelma, liki 10.000 esinettä, päätyi Helsingin kaupunginmuseolle vuosituhannen vaihteessa kun Nikkilän sairaala lakkautettiin.

– Sairaalassa aloitettiin taideterapia 1950- ja 60-lukujen vaihteessa ja taidekerhoa veti vuosia taitelija Rafael Wardi. Työterapiaa oli käytetty potilaiden hoidossa jo paljon aiemmin, kertoo Kallio.

Hoitohenkilökunta ymmärsi potilastöiden arvon

Nikkilän sairaalan henkilökunta ymmärsi kerätä potilastaidetta talteen. Siksi kokoelma kattaa koko sairaalan toiminta-ajan aina vuodesta 1919. Helsingin kaupunginmuseo aikoo julkaista pari sataa potilastyötä netissä loppuvuodesta.

– Tarkoitus on valita sekä ajallisesti kattava että töiden sisällöstä kertova kokoelma nettiin. Julkistettavat työt pysyvät vielä toistaiseksi nimettömiä. Näin taataan yksityisyyden suoja potilaille, joista osa on vielä elossa, selvittää Kallio.