Ravustus alkaa tänään

Merrat saa laskea veteen puolilta päivin. Koeravustusten perusteella kaudesta ennakoidaan hyvää.

ravut
Kalastajan nappaamia täplärapuja
Samuli Holopainen / Yle

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tekemien heinäkuun alun koeravustusten perusteella täplärapujen talvehtiminen näyttäisi onnistuneen hyvin. Rapusaaliiden ennakoidaan olevan suuria tänä vuonna.

Tutkija Jouni Tulonen teki muutama viikko takaperin koeravustuksia Päijänteellä, joiden perusteella hän pystyy kertomaan rapujen olevan "aikataulussa".

– Vastaan tuli yksi naarasrapu, jolla oli vielä toisen asteen poikasia pyrstön alla, mutta poikaset olivat lähdössä sieltä. Poikasten kuoriutuminen on aikataulussa, ehkä hieman vielä myöhässä. Ja rapujen kuorenvaihto on aikalailla aikataulussa, normaali ajassa.

Täpläravuilla rapurutto on hyvin yleinen tauti. Lisäksi rapukantoja pienentää luvattomat istutukset, jotka osaltaan voivat levittää tauteja ravuista toiseen.

– Luvattomissa istutuksissa ei ole mitään järkeä. Pahimmassa tapauksessa, jos tehdään laiton istutus, se tehdään vielä sellaiseen paikkaan, josta voi olla haittaa olemassa olevalle jokirapukannalle. Pitäisi aina muistaa, että kalojen tai rapujen istuttaminen tarvitsee aina Ely-keskuskelta haettavan luvan.

Tänään alkava ravustuskausi päättyy lokakuun lopussa.