Merkel: Israelilla oikeus puolustaa itseään

Saksan liittokanleri Angela Merkel sanoo, että niin Israelin kuin Hamasin täytyy olla valmiita "kivuliaisiin kompromisseihin" konfliktin lopettamiseksi. Israelin ulkoministeri matkustaa Lähi-itään hakemaan konfliktiin ratkaisua neuvotteluteitse.

Ulkomaat
Saksan liittokansleri Angela Merkel sai Israelin presidentiltä Shimon Peresiltä mitalin tekemästään työstä maiden välisen ystävyyden vuoksi helmikuussa 2014
Saksan liittokansleri Angela Merkel sai Israelin presidentiltä Shimon Peresiltä mitalin tekemästään työstä maiden välisen ystävyyden vuoksi Jerusalemissa helmikuussa 2014.Abir Sultan / EPA

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin mukaan Gazan aluetta hallitsevalla palestiinalaisella Hamas-järjestöllä on hallussaan aiempaa tehokkaampia aseita, joita se on käyttänyt Israelia vastaan. Tästä syystä Merkel katsoo, että Israelilla on oikeus puolustaa itseään. Konfliktin ratkaisun Merkel katsoo vaativan uhrauksia molemmilta osapuolilta.

– Kummankin osapuolen on hyväksyttävä kivuliaita uhrauksia, mutta me seisomme Israelin rinnalla, kun kyse on oikeudesta itsensä puolustamiseen, Merkel sanoi tiedotustilaisuudessa Berliinissä.

Myös Ranskassa on reagoitu tilanteen kiristymiseen Gazan kaistaleella. Ranskan pääministeri Laurent Fabius matkustaa Egyptiin, Jordaniaan ja Israeliin osana yritystä ratkaista konflikti diplomatian keinoin. Fabius sanoo yrittävänsä saada alueelle tulitauon ja pysyvän aselevon, joka "vastaisi Israelin turvallisuustarpeisiin ja palestiinalaisten taloudelliisiin tarpeisiin".

Fabius matkustaa Egyptiin vielä tänään perjantaina.

Lähteet: Reuters, AP