Lappajärven täplärapukanta pyritään selvittämään

Pohjalaisvesistöt ovat jokiravun suoja-aluetta ja alueella olevat täplärapuesiintymät ovat pääosin peräisin luvattomista istutuksista. Kalatalouskeskus pyrkii tänä kesänä selvittämään Lappajärvellä havaitun täplärapukannan laajuutta. Ravustus alkaa tänään.

luonto
Täplärapu
YLE / Susanna Pekkarinen

Tänään alkava ravustuskausi ei tuo paljoa iloa tänäkään vuonna pohjalaisille. Pohjalaisvesistöissä asustelee vain vähän jokirapua, jonka kanta on kuitenkin heikko rapuruton vuoksi. Täplärapua esiintyy muutamassa järvessä, ja nämä esiintymät ovat peräisin luvattomista istutuksista. Etelä-Pohjanmaa on jokiravun suoja-aluetta.

Heikon kannan vuoksi muutamilla järvillä ravustus on kielletty jopa kokonaan. Parhaimmat saaliit ovat luvassa luultavasti vasta elokuussa.

– Se riippuu aina vähän kesästä, onko ollut kuinka lämmin ja onko ravut ehtineet vaihtaa kuorensa. Jos on ollut viileä kesä niin ravun kuorenvaihto päättyy vähän myöhemmin ja ravut lähtevät liikkeelle vähän myöhemmin, elokuun aikana. Yleensä silloin saadaan vähän paremmat saaliitkin, ainakin paremmat kuin tässä alussa, kertoo Etelä-Pohjanmaan kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Marko Paloniemi.

Koeravustuksia Lappajärvellä

Kalatalouskeskus aikoo tällä ravustuskaudella tehdä koeravustuksia Lappajärvellä. Tarkoituksena on selvittää Lappajärvellä havaittujen täplärapujen määrä ja levinneisyys.

– Sieltä viime vuoden aikana saatiin useita havaintoja täpläravuista järven eteläpuolelta, sitä asiaa pitäisi vähän selvitellä, minkä verran täplärapua Lappajärvestä löytyy ja onko se kuinka suurelle alueelle levinnyt. Siitä on nyt lähinnä kuulopuheita, Paloniemi kertoo.

Ravustuskausi päättyy lokakuun lopulla. Ravustamisessa pitää olla vesialueen omistajan lupa ja lisäksi 18-64 -vuotiaalla ravustajalla pitää olla valtion kalastuksenhoitomaksu suoritettuna.

Valtakunnallisesti ravustuskaudesta odotetaan viileästä alkukesästä huolimatta hyvää.