Pikkukunnassa frisbeegolfbuumi – "Koukkuun jää!"

Frisbeegolf voi harrastaa nykyisin liki ympäri Suomea. Matalan kynnyksen laji vaatii suhteellisen pieniä taloudellisia satsauksia olosuhteisiin ja siksi pienissäkin kunnissa on innostuttu pystyttämään ratoja. Tänä keväänä käyttöön vihittiin Padasjoen rata.

urheilu
Janne Sandholm, Padasjoki, frisbeegolf, näköalatorni, Päijänne
Erno Laisi / Yle

Padasjokelainen Janne Sandholm tunnustaa, että frisbeegolfista on tullut vajaan vuoden aikana tärkeä. Pienessä kunnassa moni muukin on innostunut lajista, eikä vähiten upouuden radan ansiosta.

Padasjoelle on perustettu jo oma frisbeegolfyhdistyskin. Puheenjohtajana toimii monessa mukana oleva Sandholm.

– Kukaan muu ei halunnut puheenjohtajaksi.

Golf kuin golf, toteaa aiemmin pallogolfia urakalla lätkinyt Sandholm.

– Addiktoivat elementit ovat ihan samoja kuin pallogolfissakin. Ei muuta kuin kokeilemaan. Koukkuun jää!

Addiktoivat elementit ovat ihan samoja kuin pallogolfissakin.

Janne Sandholm

Padasjoen 18-väyläinen rata on yksi Suomen uusimmista. Vaikka rata avattiin virallisesti vasta keväällä, rata oli heittokunnossa jo syksyllä. Myöhään tullut talvi sai innokkaimmat harrastajat Padasjoen uudenkarhealle radalle jo syksyllä.

– Itse olen pelannut niin kauan kuin rata täällä on ollut, joten aloittelija olen. Lajin saloihin on helpompi päästä käsiksi kuin pallogolfiin. Kehitystä tapahtuu huomattavasti nopeammin, Sandholm kertoo.

– Perinteiselle golfille ei ole aikaa. Tässä lajissa kierros kestää pari tuntia, pallogolfissa huomattavasti pidempään.

Sandholm kiittelee Padasjoen ratahankkeessa mukana olleita tahoja. Hän on ollut mukana omalta osaltaan ratahankkeen toteuttamisessa, mutta siirtää kunnian muille tahoille.

Priimusmoottorina parikymmentätuhatta euroa maksaneen radan pystyttämisessä toimi Padasjoen kirkonkylän kyläyhdistys.

– Saimme rataan Leader-rahoitusta. Lisäksi Padasjoen kunta on ollut mukana maanomistajan ominaisuudessa. Suuri kiitos kuuluu myös lukuisille talkoolaisille.

Rataa kehuttu antaumuksella

Frisbeegolf on kasvava laji. Siitä on nähty todisteita myös Padasjoen radalla. Pelaajia on rampannut jo pitkälti toista tuhatta, suurin osa kunnan ulkopuolelta. Erityisesti väkeä ovat vetäneet joka torstai järjestettävät viikkokilpailut.

Kynnys aloittaa tämä laji on todella matalalla. Harrastaminen ei jää rahapussin paksuudesta kiinni, toisin kuin monet muut lajit.

Janne Sandholm

Rataa on kehuttu sopivan vaikeaksi ja maasto on miellyttänyt pelaajia. Padasjoen omassa yhdistyksessä on noin 25 jäsentä. Ikähaarukka on laaja – 15-vuotiaista yli kuusikymppisiin.

Frisbeegolf on laji, joka ihan oikeasti sopii kaikille – iästä tai taloudellisesta tilanteesta riippumatta. Vaikka frisbeegolf-kärpäsen puraisema Sandholm on kerännyt pelilaukkuunsa jo vähintään kaksikymmentä frisbeetä, ei aloittelijalta vaadita kymmenien kiekkojen arsenaalia.

– Kynnys aloittaa tämä laji on todella matalalla. Harrastaminen ei jää rahapussin paksuudesta kiinni, toisin kuin monet muut lajit.

Vaikka Sandholm myöntää, että maailmassa on paljon frisbeegolfia enemmän fyysistä kuntoa vaativia lajeja, niin nuorille lajia olisi silti hyvä markkinoida. Liikuntaa tulee kuin huomaamatta.

– Toivoisin, että kouluissa puffattaisiin tätä lajia. Pelaamisen ohessa tulee ihan hyvän mittainen metsälenkki. Se tekee hyvää kenelle tahansa, mies toteaa kahdeksannella väylällä, hieman salpaantuneen hengityksen takaa.

Vielä on kymmenen väylää heittämättä. Urheilua? Huipputasolla kyllä. Liikuntaa? Aivan varmasti, millä tahansa tasolla.