Merkitykselliset valokuvat ikuistetaan kuvaamossa

Digitalisoituminen on lisännyt valokuvaamista ja kuvia näpsitäänkin huomattavasti aikaisempaa enemmän. Tärkeisiin elämänvaiheisiin liittyvien kuvien otto annetaan kuitenkin mielellään ammattilaisten käsiin.

Kotimaa
Valokuvaaja Mika Ahonen on ottamassa kuvaa Iida Honkavaarasta
Karoliina Haapakoski / Yle

Valokuvaamoissa eletään vuoden kiihkeintä aikaa. Ylioppilas- ja valmistujaiskuvat, samoin kuin rippi-ja hääkuvaukset työllistävät valokuvaajat täysin.

Vaikka digitalisoitumisen myötä ihmiset ottavat itse aikaisempaa enemmän kuvia, niin yhä edelleen elämän kohokohdat halutaan ikuistaa ammattilaisten hoteissa.

Sitten kuitenkin tuntui luotettavammalta ja turvallisemmalta mennä ihan kuvaamoon ammattilaisen kuvattavaksi.

Iida Honkavaara

Tämän kevään ylioppilas Iida Honkavaara päätyi pienen pohdinnan jälkeen otattamaan ylioppilaskuvansa ammattivalokuvaajalla. Silmäiltyään otettuja kuvia, tuntuu pääätös nuoresta naisesta varsin oikealta.

– Alun perin mietin, että olisin voinut ottaa jonkun kaverin kanssa luonnossa jotain kuvia. Sitten kuitenkin tuntui luotettavammalta ja turvallisemmalta mennä ihan kuvaamoon ammattilaisen kuvattavaksi.

Odotukset lopputuloksesta ovat korkealla.

– Mitä me noita katsottiin, niin ihan hyvältä ne näytti. Kyllä niitä kelpaa sukulaisille lähetellä, Iida silminnähden tyytyväisenä naurahtaa.

Valokuvaaja Mika Ahonen käsittelemässä iida Honkavaaran ylioppilaskuvaa
Itse valokuvan ottamisen jälkeen alkaa varsinainen työ. Kuvankäsittely vaatii tarkkaa silmää ja ammattitaitoa.Karoliina Haapakoski / Yle

Kuvausperinteet säilyvät

Valokuvaajalle ei kesäaikaan vapaita viikonloppuja juuri siunaannu. Yrittäjät takovatkin leijonan osan vuoden tienesteistään kesän aikana kuvaamalla perinteisiä ihmisen elämänvaiheisiin liittyviä juhlia- ja tapahtumia.

– Ei se vuosikymmenien perinne sinänsä mihinkään katoa. Ne, jotka haluavat ammattilaisen palvelut, niin hakevat niitä ja samalla sitä laatua, valokuvaaja Mika Ahonen kiteyttää.

Digiaika on kaventanut ammattilaisten leipää, mutta samalla tuonut myös uusia mahdollisuuksia. Myös harrastajille. Ammattivalokuvaaja muistuttaa, että pelkät välineet eivät kuitenkaan takaa onnistunutta lopputulosta.

– Silloin tällöin on kysytty, että minkälainen kamera pitäisi laittaa, jotta saa hyviä kuvia. Olen sanonutkin aikuisille kysyjille, että kumpikin meistä osaa ajaa autoa. Minkäslainen auto pitäisi laittaa, että pärjättäis Tunturirallissa, Ahonen vitsailee.