Kuula: Venäjällä ei syytä rangaista Fortumia

Energiayhtiö Fortum on pitkälti säästynyt Venäjään kohdistuneiden talouspakotteiden vaikutuksilta. Miljardi-investoinnit ja työ Venäjän sisämarkkinoilla ovat olleet yhtiön suoja. Suurin riesa on heikentynyt rupla, joka syö euromääräisiä tuottoja.

talous
Tapio Kuula
Yle

Fortumin tavoite on ollut päästä Venäjällä puolen miljardin euron tuottoihin. Kansainväliset talouspakotteet ovat kuitenkin painaneet ruplan kurssia niin, että tavoitteen saavuttaminen on käynyt epävarmaksi.

Fortum haluaa pitää kuitenkin kiinni tavoitteestaan. Se onnistuu, kun seurataankin tavoitteen saavuttamista ruplissa eurojen sijasta, koska ruplan arvon ennustaminen on mahdotonta.

– Siitä johtuen päätimme, että asetamme taloudellisen tavoitteen ruplissa. Sen on 18,2 miljardia ruplaa, joka on täsmällisesti ruplamääräisenä se luku kun akvisitio [yritysosto] tehtiin, perustelee Fortumin toimitusjohtaja Tapio Kuula.

Tavoite asetettiin vuonna 2008, kun Fortum osti enemmistön TGC-10 -voimayhtiöstä.

Kuulan mukaan Fortum on kärsinyt Ukrainan kriisin takia Venäjälle asetetuista pakotteista välillisesti, mutta ei suoraan. Hän uskoo, että vuosia jatkunut pitkäjänteinen työ Venäjällä on tässä suhteessa auttanut yhtiötä. Lisäksi voimalat toimivat Venäjän sisämarkkinoilla.

– Tietenkin nämä vaikutukset tulevat välillisesti, mutta niin kuin on aiemminkin sanottu, mehän toimimme Venäjän sisämarkkinoilla. Toimitamme sähköä, höyryä ja lämpöä Venäjän markkinoille, niiden keskeiselle teollisuuden alueelle. En usko, että Venäjällä on mitään intressejä rankaista Fortumia – ehkä päinvastoin, Kuula sanoo.

Huhti-kesäkuussa Fortumin Venäjän-tuotot pienenivät kolmisen miljoonaa euroa ruplan kurssin heikentymisen takia.