1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

EU-ruoka jumittaa byrokratian rattaissa – hätäruoka-apua pyydetään jo marketeista

Ruoka-apua tarvitsevien määrä on kasvanut rajusti esimerkiksi Hämeenlinnassa. Tästä syystä Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan diakoniatyö ja Sininauhaliiton ja A-Killan edustajat kiertävät jo marketteja pyytämässä elintarvikkeita ihmisille jaettavaksi. Myös ruoka-apuannosten kokoa on jouduttu pienentämään, jotta ruokaa riittäisi suuremmalle määrällä ihmisiä.

Kuva: Yle / Kia-Frega Prepula

EU-ruoka-apua on luvattu jaettavaksi myös jatkossa. Varmuutta ei kuitenkaan ole siitä saadaanko sitä Suomeen tämän vuoden puolella.

– Byrokratia jarruttaa ruuan tuloa. Se tulee lokakuun loppuun mennessä tai viimeistään tammikuussa, sanoo Hämeenlinna-Vanaja-seurakunnan diakoniatyöntekijä Timo Heikka.

Jos lokakuussa ei ruokaa EU:sta tule, on tilanne vaikea.

– Hämeenlinnan seudulla on perinteisesti jaettu ruokaa kaksi kertaa vuodessa, ja pahimmassa tapauksessa syksyn jako jää kokonaan väliin. Hätä on suuri. Vähävaraisille pitää ruokaa jostain kuitenkin löytyä, sanoo Heikka.

Ruoka-apukassin koko pienenee

Seurakuntayhtymä hankkii hätäapukasseja myös omilla varoillaan. Hämeenlinna-Vanaja-seurakunnan diakoniatyöntekijä Timo Heikan mukaan tämän lisäksi ruokaa on saatava muualtakin.

– Lähdemme kiertämään marketteja ja Lidlistä on jo luvattua apua.

Avuntarvitsijoiden kasvava joukko on tarkoittanut myös sitä, että kerta annosta on jouduttu pienentämään, jotta ruokaa riittää suuremmalle joukolle.

– Seurakuntayhtymässä näkyvät heti seudulla tapahtuneet irtisanomiset ja kiristynyt verotus, sanoo diakoniatyöntekijä Timo Heikka.

Heikka laskee, että Hämeenlinnassa on  700-1000 taloutta, jotka tarvitsevat ruoka-apua. Viime vuonna ruoka-apua jaettiin Hämeenlinnassa Vanajan seurakuntayhtymän alueella 3000 kiloa.