Näyttelijä-muusikko Steven Seagal ei saa esiintyä Virossa

Seagalia pidetään Venäjän presidentti Vladimir Putinin tukijana.

Venäjän presidentti Vladimir Putin (vas.) ja näyttelijä Steven Seagal vierailivat taistelulajien keskuksessa Moskovassa maaliskuussa 2013. Kuva: Aleksei Nikolski / EPA

Yhdysvaltalaisen näyttelijä-bluesmuusikko Steven Seagalin ensi viikoksi suunniteltu esiintyminen Viron Haapsalussa on peruutettu poliittisista syistä.

Seagalin suunniteltu esiintyminen Augustibluus-tapahtumassa herätti voimakkaan vastareaktion lähinnä Viron muusikkopiireissä.

Syynä oli se, että Euroopan kiertueella oleva muusikko on aiemmin ilmaissut tukensa Venäjän presidentin Vladimir Putinin harjoittamalle politiikalle.

Esimerkiksi muusikko ja näyttelijä Tõnis Mägi piti Viron yleisradioyhtiön ERR:n radiohaastattelussa Seagalin bluesyhtyeen kutsumista Viroon räikeänä provokaationa. Hän esitti Haapsalun tapahtuman boikotointia.

Ehdotus sai laajaa kannatusta lähinnä sosiaalisessa mediassa.

Steven Seagal esiintyi Budapestissä, Unkarissa kesäkuussa 2014. Kuva: Lajos Soos / EPA

Augustibluusin järjestäjä Indrek Ditmann ilmoitti eilen illalla peruneensa Seagulin esiintymisen. 

– Koska Steven Seagal's Blues Band on Euroopan-kiertueellaan esiintynyt myös Liettuassa, Tšekissä, Unkarissa ja Slovakiassa ja koska kyseessä ovat olleet konsertit, joihin eivät liity poliittiset sanomat, uskoimme, että Virossa Steven Seagal otettaisiin ennen muuta näyttelijänä ja muusikkona, sanotaan tapahtuman tiedotteessa.

63-vuotias Steven Seagal on tunnettu erityisesti toimintaelokuvistaan.

Hän on kunnostautunut myös japanilaisessa kamppailulajissa aikidossa, missä hänellä on 7. danin musta vyö. Lisäksi hänelle on myönnetty taistelulajin korkeimman opettaja-asteen arvonimi Shihan.

Virossa "Putinin sylikoiraksi" nimetty Seagal on sanonut elämäntehtäväkseen saavuttaa maailmaan tasapaino niin, että Venäjästä ja USA:sta tulisi paremmat ystävät.