1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Kannabis valtaa alaa – Kanta-Hämeessä tilastoharhoja

Poliisi tehosti huumevalvontaa vankilapaikkakunnilla. Nuorimmat käyttäjät alle kymmenvuotiaita.

Kuva: Yle

Kannabis on ainoa huume, jonka käyttö on lisääntynyt koko Suomessa. Kanta-Hämeen suuntaus noudattelee samaa kaavaa sillä erolla, että tilanne näyttää vielä muuta Suomea pahemmalta.

– Poliisi tehosti valvontaa vankilapaikkakunnilla ja siitä seurasi huumepiikki, kertoo Rikoskomisario Pälvi Suokas Hämeen poliisista.

Kanta-Hämeen alueella vankiloita on kolme: Riihimäen, Hämeenlinnan ja Vanajan vankilat. Suokas toteaa, että tiukennettu valvonta luonnollisesti näkyy poliisin luvuissa.

Sama tilastovääristymä koskee huumepäissään rattiin lähteviä ihmisiä.

– Poliisi osaa tunnistaa huumeiden käyttäjät entistä paremmin ja on uutta välineistöä puuttua näihin lääketokkurassa ajaviin ja sitä kautta niitä tilastoituu enemmän, hän selittää.

Samalla rikoskomisario kuitenkin uskoo, että huumautuneena ajaminen on yleistynyt oikeastikin. Kaikki ei pelkkää tilastoharhaa.

Karu todellisuus

Pälvi Suokas on pettynyt siihen, että julkinen keskustelu on hyvin kannabismyönteistä.

– Valtakunnan vaikuttavat henkilöt antavat käytöstä myönteistä kuvaa mediassa ja se sitten madaltaa kynnystä käyttää kannabista. Minun mielestä kannabis on vaarallinen huumausaine, Suokas toteaa.

Rikoskomisario Pälvi Suokas on kohdannut työssään myös erittäin ikävän faktan.

– Olen törmännyt tutkintatyössä jopa alle kymmenvuotiaisiin huumeiden käyttäjiin, Suokas kertoo tämän päivän karusta arjesta.