Tullin haaviin jäi kesäkuussa Ukrainaan matkalla ollut aselasti

Suomen lentotulli on pysäyttänyt Ukrainaan matkalla olleen ison aselastin Helsinki-Vantaan lentokentällä. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat. Lehden mukaan kyseessä oli ohjusjärjestelmän osia, mutta tulli ei vielä vahvista minkälaisesta aselastista oli kyse.

Kotimaa
Lentokoneen puolittaisprofiili heijastuu Helsinki-Vantaan lentoaseman isoihin ikkunoihin.
Yle

Tulli pysäytti kesäkuun lopulla Ukrainaan matkalla olleen lentokonekontillisen aseita. Tulli on aloittanut esitutkinnan puolustustarvikkeiden maastavientirikoksesta, mutta tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit ei vielä kommentoi minkälaisista tarvikkeista on kyse.

Rakshitin mukaan asiassa odotetaan lausuntoa puolustusministeriöltä, joka selvittää lastin sisältöä.

Asiasta ensin kertoneen Helsingin Sanomien mukaanpysäytetyssä lastissa oli runsaasti ohjusten ohjausjärjestelmiin liittyviä osia.

UKrainaan matkalla olleen asekontin vientiin ei ollut tarvittavia lupia. Aseet olivat matkalla Ukrainaan Kaukoidästä.

Lasti pysäytettiin normaalin valvonnan yhteydessä, Rakshit kertoo. Hänen mukaansa parin viime vuoden aikana on pysäytetty tarkastettaviksi kymmenkunta aseita sisältäviä kuljetuksia. Määrä on ollut aikaisempiin vuosiin verrattuna kasvussa, mutta Rakshitin mukaan lastit ovat olleet valtiollisten toimijoiden välisiä ja laillisia, mutta jostain syystä niihin ei ole haettu vadittavia lupia.

Rakshit epäilee, että aselastien kuljettamiseen Suomen kautta johtuu hyvistä liikenneyhteyksistä eikä valvonnan heikkoudesta.

Ukrainan menosa olleesta lastista on Ukrainan kriisin arkaluonteisuuden vuoksi kerrottu vain valtion ylimmälle johdolle.