"Sukunimet ja tittelit hukkuvat suohon"

Suonsilmä vetää pelaajia Hyrynsalmelle vuosi toisensa jälkeen. Parhaillaan käynnissä olevat Suopotkupallon MM-kisat ovat monelle vuoden kohokohta. Joskus pallon käsittely on suolla lähes mahdotonta, joten kentälle lähdetään pitämään hauskaa.

Kotimaa
Mies heittäytyy jalkapallon perään suolla
Mari Karjalainen / Yle
Miehet pelaavat suopotkupalloa
Suopotkupallon MM-kisoja käydään parhaillaan Hyrynsalmella.

Hyrynsalmen Vuorisuolla pelataan viikonloppuna Suopotkupallon maailmanmestaruuksista 15. kerran. Turpeessa tarpoo tänäkin vuonna noin 300 joukkuetta ympäri maailman. Mestaruudet ratkotaan kuudessa sarjassa.

Työporukoille tarkoitettu business -sarja on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Sarjassa pelaava salolainen Mikko Marjalaakso on tuonut työporukkansa tuulettumaan Vuorisuolle kahdeksatta kertaa.

– Ensimmäinen ajatus suon laidalle joka vuosi tullessa on yleensä se, että mitä ihmettä teen täällä taas. Toisaalta voin voittaa itseni ja kannustaa kavereita. Täällä sukunimet ja tittelit hukkuvat suohon aika nopeasti.

Kenttä muistuttaa enemmän uima-allasta. Käytin telaketjutaktiikkaa ja yritin edetä nelinkontin. Ryömimällä taisi olla nopeinta kuljettaa palloa

Mikko Marjalaakso

Pallon käsittely märällä suolla on joskus miltei mahdotonta.

– Kenttä muistuttaa enemmän uima-allasta. Käytin telaketjutaktiikkaa ja yritin edetä nelinkontin. Ryömimällä taisi olla nopeinta kuljettaa palloa, Marjalaakso kertoo.

– Suohan upottaa erinomaisen hyvin. Kenttä oli niin märkä, että siellä sai olla maalissa vyötäröä myöten. Piti yrittää katsoa palloa ja koittaa pysyä pystyssä, jatkaa paltamolainen Eero Leinonen.

Miehet liukuvat suolla
Mari Karjalainen / Yle

Tavoitteena kirkkain titteli

Tänä vuonna kaukaisimmat pelaajat saapuivat suon reunalle Saksasta ja Islannista. Islantilainen joukkue on voittanut kotikilpailuissaan suopotkupallon Euroopan mestaruuden. Suomessa suot tiristävät mehut tiukemmin pelaajista.

En kutsuisi tätä urheiluksi. Tätä ei voi harjoitella. Suopotkupallo on mielentila.

Hálfdán Bjarki

– Islannissa ei ole suoaukeita kuten täällä. Siellä täytyy kastella kentät, jotta ne muistuttaisivat suota enemmän. Täällä suossa juokseminen on kuin olisi 500 kiloa sidottuna jalassa. Pelatessa täytyy käyttää koko kehoa. Pitää ryömiä ja kuljettaa palloa polvilla, sanoo islantilainen Hálfdán Bjarki.

Hyrynsalmelle islantilaiset saapuivat kirkkain titteli mielissään.

– Tottakai yritämme voittaa. Pitää kuitenkin yrittää unohtaa kaikki, mitä tiedät jalkapallosta. En kutsuisi tätä urheiluksi. Tätä ei voi harjoitella. Suopotkupallo on mielentila. Täytyy uhrata myös pari kaljaa suonjumalille, tuumii maalivahti Hálfdán Bjarki.

Saksan karsinnoista voittajana selvinnyt joukkue metsästää mestaruutta maltillisemmin.

Mies potkaisee palloa suolla
Mari Karjalainen / Yle

– Tavoitteena on voittaa yksi peli. Tarkoituksena on pitää hauskaa ja käydä saunassa, sanoo saksalainen Dennis Holtkamp.

– Kerran pelasimme pelin, jossa pallo hävisi suohon. Tuomarin täytyi keskeyttää peli ja tulla lapiomaan pallo suosta. Täällä voi helposti hävittää tavaroita. Joskus voi kaverikin kadota. Olin kaukaa viisas ja otin vihkisormuksen pois, jatkaa Hálfdán Bjarki.

Pelin jälkeen tunnelma on korkealla, vaikka joku suohon uppoaisikin.

– Täällä on uskomaton tunnelma. Kerran vuodessa on mukava käydä kahlaamassa. Pelin aikana hieman huudellaan, mutta pelin jälkeen olemme parhaita ystäviä vastustajan kanssa, vakuuttaa paltamolainen Eero Leinonen.