YK vaatii Ukrainan lentoturmasta riippumatonta tutkimusta

YK:n turvallisuusneuvosto on parhaillaan hätäkokouksessa Ukrainassa pudonneen malesialaiskoneen takia.

Alasammuttu matkustajakone
YK:n turvallisuusneuvosto piti hiljaisen hetken turmakoneen uhrien muistoksi YK:n päämajassa New Yorkissa perjantaina.
YK:n turvallisuusneuvosto piti hiljaisen hetken turmakoneen uhrien muistoksi YK:n päämajassa New Yorkissa perjantaina.Andrew Gombert / EPA

YK:n turvallisuusneuvosto vaatii Ukrainan lentoturmasta perusteellista ja riippumatonta kansainvälistä tutkimusta. YK:n turvallisuusneuvosto on parhaillaan koolla hätäkokouksessa Ukrainassa pudonneen malesialaiskoneen takia.

Neuvoston kokouksessa paikalla olevan Yhdysvaltain YK-lähettiläs Samantha Powerin mukaan tilanne vaatii nopeata toimintaa, sillä syylliset tulevat pyrkimään todistusaineiston hävittämiseen.

– Jos tosiaan Venäjän tukemat separatistit ovat vastuussa tästä matkustajakonetta vastaan tehdystä hyökkäyksestä, heillä ja heidän tukijoillaan on hyvä syy peitellä kaikki todistusaineisto rikoksistaan, sanoi lähettiläs.

Yhdysvallat ilmoitti kokouksessa pitävänsä todennäköisenä, että lentokoneen tuhosi maasta ilmaan ammuttava ilmatorjuntaohjus, joka ammuttiin Itä-Ukrainan separatistien hallitsemalta alueelta.

Yhdysvallat: venäläisten osuus ei poissuljettu

Hyökkäyksessä käytettiin Yhdysvaltojen mukaan todennäköisesti venäläisvalmisteista Buk-M1 -järjestelmää, joka tunnetaan NATO-termein myös nimellä SA-11. Yhdysvaltojen mukaan ei ole pois suljettua, että separatistit olisivat saaneet apua venäläiseltä sotilashenkilöstöltä asejärjestelmän käytössä.

– SA-11 -asejärjestelmän teknisen monimutkaisuuden vuoksi on epätodennäköistä, että separatistit pystyisivät käyttämään sitä tehokkaasti ilman asiantuntijoiden apua. Emme siis voi sulkea pois venäläishenkilöstön antamaa apua, lähettiläs kertoi turvallisuusneuvostolle.

YK:n päämajassa New Yorkissa luetussa turvallisuusneuvoston lausunnossa ilmaistiin myös osanotto lentoturmassa menehtyneiden omaisille sekä heidän kotimaidensa kansalaisille ja hallituksille.

Hätäkokouksessa paikalla oleva Venäjän YK-lähettiläs Vitali Tšurkin kehotti YK:n turvallisuusneuvoston jäseniä pidättyväisyyteen ja välttämään tutkimuksen poliittista painostamista. Lähettilään mukaan tuomioita ei tule langettaa ennen riippumattoman selvityksen valmistumista.

Lähteet: AP