50 euron seteli väärentäjien suosiossa

Seteliväärennösten määrä on laskenut Suomessa alkuvuonna. Eniten löytyi vääriä 50 euron seteleitä ja toiseksi eniten vääriä 20 euron seteleitä.

talous
Viidenkymmenen euron seteli.
Yle

Suomessa liikkeessä olevasta setelistöstä löydettiin ensimmäisen vuosipuoliskon aikana 188 euroseteliväärennöstä. Viime vuoden tammi-kesäkuussa tehtiin 226 väärennyslöytöä.

– Väärennösten määrä oli vuoden ensimmäisen puoliskon aikana keskimääräistä pienempi verrattuna puolivuotistilastoihin kolmen vuoden ajalta, kertoo järjestelmäasiantuntija Tanja Raita Suomen Pankin tiedotteessa.

Eniten alkuvuonna löytyi 50 euron väärennöksiä, yhteensä 63 kappaletta. Seuraavaksi eniten oli 20 euron väärennöksiä eli 53 kappaletta ja 100 euron väärennöksiä oli 32 kappaletta.

Väärennöksiä vähän liikkeellä

Euroopan Keskuspankin tiedotteen mukaan kierrosta poistettiin alkuvuoden aikana yhteensä 331 000 väärennettyä euroseteliä. Määrä on enemmän kuin vastaavan aikaan viime vuonna, jolloin väärennöksiä tavattiin 317 000. Toisaalta viime vuoden jälkipuoliskolla löytöjä oli 353 000 ja siitä määrä on siis laskenut.

Eniten löytyi 20 ja 50 euron vääriä seteleitä, niiden osuus kaikista seteliväärennöksistä oli 81 prosenttia. Väärennöksistä 98 prosenttia tavattiin juuri euroalueella.

Väärennösten osuus kaikista alkuvuonna liikkeellä olleista 16 miljardista setelistä on vähän. Silti Euroopan Keskuspankki ja Suomen Pankki kehottavat kiinnittämään seteleihin huomiota.

Euroseteleissä on useita turvatekijöitä, joilla setelin aitous voidaan tarkastaa käyttämällä yksinkertaisia testejä: tunnustelemalla setelin painatusta, katsomalla seteliä ja kallistelemalla sitä. Jos on epävarma yksittäisen setelin aitoudesta, väärennökseksi epäilemäänsä seteliä kannattaa verrata sellaiseen, jonka tietää olevan aito. Ohjeita ja oppaita setelin aitouden tarkastamiseen löytyy Suomen Pankin verkkosivuilta (www.suomenpankki.fi (siirryt toiseen palveluun)).

Lähteet: EKP:n ja Suomen Pankin tiedotteet