1. yle.fi
  2. Uutiset

UPI:n Venäjä-ohjelman johtaja: Euroopassa on käynnissä täysi sota

Arkady Moshesin mielestä Euroopan Unionin aktiivisempi rooli Ukrainan kriisin ratkaisussa olisi voinut estää malesialaiskoneen tuhon.

Ulkomaat
Arkady Moshes.
Arkady MoshesYle

Ulkopoliittisen instituutin EU:n itäinen naapurusto ja Venäjä -ohjelman johtaja Arkady Moshes sanoo, että eurooppalaisten tulee muuttaa suhtautumistaan Itä-Ukrainan tapahtumiin malesialaiskoneen tuhon jälkeen.

– Eurooppalaisten, niin johtajien, kuin yleisen mielipiteen, tulee tajuta, että Euroopassa on käynnissä täysimittainen sota. Se, mitä Ukrainassa tapahtuu, ei ole jossain kaukana. Kyseessä ei ole poliisioperaatio tai pienempi yhteenotto, vaan konflikti, jossa on kuollut satoja eurooppalaisia, Euroopan Unionin kansalaisia, Moshes sanoo.

Novosti Ylen haastattelema Moshes on vakuuttunut, että tragedia olisi voitu välttää, jos Eurooppa olisi toiminut kriisissä päättäväisemmin. Tällä hetkellä kriisin osapuolet kuitenkin keskittyvät toistensa syyttelyyn.

Yleinen mielipide lännessä on taipuvainen pitämään syyllisinä venäjämielisiä separatisteja ja siten välillisesti Venäjää, mutta ideologisen sodan oloissa totuuden selvittäminen voi olla vaikeaa, hän muistuttaa.

Ukrainan armeijan sekaantumista tapahtumiin Moshes kuitenkin pitää epätodennäköisenä.

– On vaikea kuvitella, että tämän takana olisivat Ukrainan armeijan joukot, sillä separatisteilla ei ole lentokoneita. Siksi armeijalla ei ole mitään tarvetta käyttää ilmatorjuntaohjuksia.

Amerikkalaiset tiedusteluelimet selvittävät tällä hetkellä malesialaiskoneen tuhonneen raketin laukaisupaikkaa. Moshesilla on omat epäilynsä sen suhteen, voidaanko asia koskaan saada varmasti selville. Totuuden selvittämistä haittaa tässäkin tapauksessa ideologia.

– Tiettyyn pisteeseen saakka raketin laukaisupaikka voidaan varmaankin selvittää. Mutta tällä hetkellä on käynnissä ideologinen sota, ja sen takia ei voi olla sataprosenttista varmuutta siitä, että amerikkalaiset pystyisivät saamaan selville raketin laukaisupaikan.

Moshes uskoo, että yleinen mielipide Euroopassa tulee jatkossa yhä tietoisemmaksi Ukrainan kriisin synnyttämistä riskeistä.

Kaikkien, mukaan lukien Suomen, täytyy ottaa kriisin ratkaisuun entistä aktiivisempi rooli, sanoo Moshes.

Kriisin käännekohta ei kuitenkaan vielä ole käsillä, uskoo Moshes. Hänen mielestään yksikään analyytikko ei pysty tällä hetkellä sanomaan, missä menee se punainen linja, jota ei saa ylittää. Se tulee löytymään valitettavasti vain empiirisellä menetelmällä, sanoo tutkija.

– Tällä hetkellä konflikti syvenee, eskaloituu. Se tarkoittaa, että kuljemme kohti punaista linjaa, ja joissain vaiheessa kärsivällisyyden rajat tulevat vastaan.

Lue seuraavaksi