1. yle.fi
  2. Uutiset

Yle Uutisten kirjeenvaihtaja Donetskissa: Separatisteilla ja Kiovalla videoneuvottelu

Malesialaiskoneen alasampuminen saattoi olla jonkinlainen kipukynnys Ukrainan kriisissä. Separatistit ovat antaneet Ukrainan hätätilaministeriölle luvan turman uhrien siirtämiseen Harkovaan.

Ulkomaat
Marja Manninen malesialaisen matkustajakoneen turmapaikalla Graboven kylän lähistöllä Ukrainassa 18. heinäkuuta 2014.
Malesialaiskoneen alasampuminen saattoi olla jonkinlainen kipukynnys Ukrainan kriisissä, arvioi Yle Uutisten kirjeenvaihtaja Marja Manninen.

Ylen kirjeenvaihtaja Marja Manninen kertoo Ukrainan kriisin osapuolten olleen videoneuvotteluyhteydessä perjantaina. Neuvotteluihin on osallistunut myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin edustajia.

– Mitään tuloksia ei tietenkään ole tiedossa, mutta jonkinlainen alkuhan tämä on, Manninen raportoi Donetskista Itä-Ukrainasta.

Mannisen mukaan on mahdollista, että lentokoneen alasampuminen oli jonkinlainen kipukynnys.

Mannisen mukaan kriisin ratkaisua odottavat kipeimmin paikalliset asukkaat.

Aiemmin päivällä Manninen kävi separatistien hallitsemalla alueella, jonne torstaina alasammutun malesialaiskoneen osia on pudonnut. Myös turman uhreja on laajalla alueella. Näky alueella on Mannisen mukaan lohduton.

Ukrainan hätätilaministeriön on saanut separatisteilta luvan aloittaa turmassa menehtyneiden ihmisten siirtämisen Harkovaan, jossa heidät tunnistetaan.

Hätätilaministeriö on vastannut myös alustavista tutkimuksista kapinallisten alueella.

– Tämä kertoo siitä, että kapinallisilla ei ole asiantuntemusta esitutkinnan tekemiseen, Manninen kertoo.

Separatistit ovat luvanneet myös, että varsinaista onnettomuustutkintaa voivat tulla tekemään sekä Ukrainan asiantuntijat että kansainväliset asiantuntijat eli lähinnä Etyjin edustajat.

Varmaa tietoa koneen ampujasta ei ole, mutta vahvimmat epäilyt kohdistuvat separatisteihin.

Lue seuraavaksi