Asiantuntija: Ampujat olisivat voineet tunnistaa turmakoneen matkustajakoneeksi

Majuri Tommi Lappalainen Maanpuolustuskorkeakoulusta uskoo, että ampujat olettivat lentoyhtiöiden välttävän Itä-Ukrainan ilmatilaa.

Ulkomaat
Tommi Lappalainen
Tommi Lappalainen. Kuva on vuodelta 2011.YLE

Malesialaisen matkustajakoneen alas ampuneilla joukoilla on luultavasti ollut käytössään vain ohjuslavetti, mutta ei samaan kokonaisuuteen kuuluvaa tulenjohtojärjestelmää. Näin arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen pääopettaja, majuri Tommi Lappalainen Ylen A-studion haastattelussa perjantaina.

Tulenjohtojärjestelmällä lentokoneista olisi saatu tarkkaa tietoa laajalta alueelta. Lappalainen arvelee, että ampujiksi epäillyt Itä-Ukrainan separatistit ovat olettaneet, että lentoyhtiöt välttävät kriisialueen yli lentämistä, ja että alueella kulkisivat vain Ukrainan armeijan sotilaskoneet.

Lappalaisen mukaan kone olisi voitu tunnistaa siviilikoneeksi myös ilman tulenjohtojärjestelmää. Malesialaiskone lensi noin kymmenen kilometrin korkeudessa, mutta Ukrainan armeijan sotilaskoneiden lentokorkeus ulottuu tavallisesti noin 7,5 kilometriin.

– Periaatteessa olisi ollut edellytykset tehdä tällainen johtopäätös, mutta valitettavasti tällaista arviota ei jostain syystä kyetty tekemään, Lappalainen sanoo.