1. yle.fi
  2. Uutiset

Etyj: Humalaiset asemiehet estivät työskentelyn turmapaikalla

Tarkkailijoita ei kuitenkaan ammuttu, kuten aiemmin perjantaina epäiltiin. Yksi asemies ampui kuitenkin varoituslaukauksia ilmaan siviilejä häätääkseen.

Ulkomaat
Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön tarkkailija Alexander Hug (toinen vas.) kavi turmapaikalla perjantaina.
Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön tarkkailija Alexander Hug (toinen vas.) kavi turmapaikalla perjantaina.Dominique Faget / EPA

Aseistautuneet miehet estivät Etyj-tarkkailijoiden työskentelyn Itä-Ukrainan koneturmapaikalla, sanoivat Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin edustajat. Etyjin tiedottajan mukaan asemiesten toiminta oli töykeää ja lisäksi osa heistä vaikutti olevan humalassa.

Asemiehet estivät tarkkailijoiden pääsyn koneen hylylle.

– Olimme odottaneet rajoittamatonta pääsyä, siten me työskentelemme, Etyjin tiedottaja Michael Bociurkiw sanoi lehdistötilaisuudessa.

– Valitettavasti tehtävästä oli tehty hyvin vaikeaa. Paikalle saavuttaessa kohtasimme aseistautunutta väkeä, jotka käyttäytyivät hyvin epäkohteliaasti ja ammattitaidottomasti. Osa heistä näytti jopa vähän humalaisilta, Bociurkiw sanoi.

Hän kiisti, että Venäjä-mieliset separatistit olisivat ampuneet tarkkailijoita kohti. Yksi asemies ampui kuitenkin laukauksia ilmaan, ilmeisesti tarkoituksena oli varoittaa paikalla olleita siviilejä. Kauempaa kuului kuitenkin myös raskaiden aseiden laukaisuääniä.

"Maailman suurin rikospaikka"

Myöhemmin Bociurkiw kertoi lisää tapahtumista CNN:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun). Hän kuvasi, kuinka kukaan ei tuntunut olevan johdossa tapahtumapaikalla.

– Se näyttää käytännössä maailman suurimmalta rikospaikalta, jota vartioi joukko univormupukuisia, raskaasti aseistettuja miehiä, jotka ovat melko epävieraanvaraisia, Bociurkiw kuvaili.

– Siellä ei näyttänyt olevan ketään johdossa. Yksi tärkeimmistä tehtävistämme on selvittää, mitä tapahtui mustille laatikoille. Siellä ei ollut ketään vastaamassa noihin kysymyksiin.

Bociurkiw sanoi myös, että aluetta ei ole eristetty millään tavoin. Paikoin on joitain nauhoja, mutta iso osa alueesta on kenen tahansa vapaasti kuljettavissa. Kuka tahansa voi käydä koskemassa koneen osiin ja muuhun todistusaineistoon. Hän ilmaisi huolensa myös kuumassa ulkoilmassa yhä lojuvista ruumiista.

Aiemmin perjantaina Sveitsin Etyj-lähettiläs Thomas Greminger sanoi uutistoimisto Reutersille, että tarkkailijat eivät olleet päässeet turmapaikalle sovitusti. Gremingerin mukaan tarkkailijat pystyivät olemaan alueelle vain 75 minuuttia ennen kuin heidän piti palata takaisin Donetskiin.

Yhdysvallat sanoo olevansa erittäin huolissaan siitä, miten tarkkailijoita kohdeltiin.

Etyjin tarkkailijat pyrkivät takaisin turmapaikalle lauantaina.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi