Iranin ydinneuvottelujen takarajaa lykättiin

Väliaikaisen sopimuksen Iranin ydinohjelmasta ja lännen asettamista talouspakotteista oli määrä päättyä sunnuntaina. Yhdysvallat on luvannut myös vapauttaa lisää Iranin jäädytettyjä varoja.

Ulkomaat
Unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Catherine Ashton ja Iranin ulkoministeri Javad Zarif lehdistötilaisuudessa neuvottelun jälkeen Wienissä, Itävallassa 19.heinäkuuta 2014.
Unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Catherine Ashton ja Iranin ulkoministeri Javad Zarif lehdistötilaisuudessa neuvottelujen jälkeen Wienissä, Itävallassa 19.heinäkuuta 2014.Hans Punz / EPA

Iranin ydinneuvottelujen takarajaa on lykätty neljällä kuukaudella. Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on vahvistanut diplomaattilähteiden aiemmin kertomat tiedot. Takarajaa on päätetty siirtää marraskuun 24. päivään.

Kerry kertoi samalla, että Yhdysvallat on päättänyt vapauttaa noin 2,8 miljardia dollaria Iranin jäädytettyjä varoja. Myöhään perjantaina Wienissä saavutetun sovun mukaan Iran on vastineeksi luvannut muuntaa osan 20-prosenttiseksi rikastetusta uraanistaan polttoaineeksi.

Iran, Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Saksa, Venäjä ja Kiina päättivät odotetusti siirtää takarajaa, jotta vuosikymmenen kestäneissä neuvotteluissa päästäisiin ratkaisuun. Tärkeissä asioissa ei olla vielä niin lähellä, että ratkaisu saataisiin aikaiseksi päivien kuluessa. Väliaikaisen sopimuksen Iranin ydinohjelmasta ja lännen asettamista talouspakotteista oli määrä päättyä sunnuntaina.

Kerry sanoi, että edistystä on tapahtunut runsaasti, mutta useissa kysymyksissä ollaan vielä kaukana yhteisymmärryksestä.

Suurin kiistakysymys neuvotteluissa on ollut uraanin rikastaminen. Länsimaat pelkäävät, että Iran tavoittelee ohjelmallaan ydinasetta. Iranin mukaan ohjelma on rauhanomainen.

Seuraavat neuvottelut järjestettäneen elo-syyskuussa.

Lähteet: Reuters, AP