HS: Tullin pysäyttämä ohjuskontti tuli Vietnamista

Helsingin Sanomien mukaan aseistusta oli matkalla Ukrainaan poikkeuksellisen suuri määrä.

Kotimaa
Lentokoneen puolittaisprofiili heijastuu Helsinki-Vantaan lentoaseman isoihin ikkunoihin.
Yle

Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että Suomen lentotullin kesäkuussa pysäyttämä asekontti tuli Vietnamista ja oli matkalla Ukrainaan.

Helsingin Sanomien mukaan lentokontillinen aseita paljastui normaalissa valvonnassa Helsinki-Vantaan lentokentällä kesäkuun lopulla. Kontin kerrotaan sisältäneen ohjusten ohjausjärjestelmiin liittyviä tarvikkeita.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta vuosiin, kun tulli on pysäyttänyt Ukrainaan matkalla olevia aseita. Kontti takavarikoitiin, koska sillä ei ollut minkäänlaisia tarvittavia lupia.

Epäiltyä maastavientirikosta tutkii tullin rikostorjunta, joka odottaa puolustusvoimilta lausuntoa siitä, millaisen ohjusjärjestelmän osia kontissa oli. Käynnissä on myös selvitys siitä, kuka olisi ollut aselastin vastaanottaja Ukrainassa.

Tutkinnassa selvitetään myös, olivatko ohjusjärjestelmän osat huollossa Vietnamissa vai kuljetettiinko niitä jonkun muun syyn vuoksi Suomea läpikulkumaana käyttäen.

Esitutkinnassa selvitetään myös lentoyhtiön mahdollinen osallisuus. Lentoyhtiö ei ole tällä hetkellä esitutkinnassa epäiltynä, vaikka myös lentoyhtiöillä on vastuu kuljetuslupien tarkastamisesta.

Ukrainan kriisin vuoksi tapauksen esitutkinnasta kerrottiin vain ylimmälle valtiojohdolle.