Ukrainan hallitus ja kapinalliset eri mieltä turvavyöhykkeestä

Ukraina painottaa, että tärkeintä on päästä tunnistamaan ruumiit ja toimittaa ne omaisille.

Ukraina
Malaysia airlines MH17 -koneen siipi.
Malaysia airlines MH17 -koneen siipi.Yle

Ukrainan hallitus ja Venäjän-mieliset kapinalliset ovat sopineet turvavyöhykkeen perustamisesta malesialaiskoneen turmapaikan ympärille, kertoo Ukrainan turvallisuuspalvelun johto. Kapinallisten mukaan asiasta neuvotellaan vielä.

– Neuvotteluissa on päädytty perustamaan 20 kilometrin laajuinen vyöhyke, jotta viranomaiset voivat tunnistaa ruumiit ja toimittaa ne omaisille, kerrotaan Ukrainan turvallisuuspalvelusta.

Donetskin alueen kansantasavallaksi julistaneen kapinallisryhmän edustaja puolestaan on kommentoinut, että alueella on sotilastoimintaa, eikä turvavyöhykkeestä ole päätetty.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin tiedottaja Michael Bociurkiw ei ole uutistoimisto Reutersin mukaan tietoinen mahdollisesta sovusta. Hän on painottanut turvavyöhykkeen olevan "yksi tärkeimmistä seikoista".

Malesialaiskone putosi torstaina kapinallisten hallitsemalla alueella Itä-Ukrainassa. Kapinallisia on epäilty sen pudottamisesta. Turmapaikka olisi suojattava, jotta todistusaineiston perusteella voidaan selvittää tapahtumien kulkua.

Aiemmin Etyjin edustajat kertoivat aseistautuneiden miesten estäneen Etyj-tarkkailijoiden työskentelyä koneturmapaikalla.

Lähteet: AFP, Reuters