Yle Jerusalemissa: Tulitauko-odotukset eivät ole suuret

Israelin tavoitteena ei ole Gazan miehittäminen, vaan Hamasin salakuljetustunneleiden tuhoaminen.

Ulkomaat
Palestiinalaismiehet tutkivat talojen raunioita Israelin ilmaiskun jälkeen Gazassa perjantaina 18. heinäkuuta 2014.
Israelin maahyökkäyksen tavoitteena on tuhota Hamasin tunneliverkosto, asevarastot ja laukaisualustat ja lopettaa sillä tavoin rakettitulitus Gazasta. Yhteensä yksitoista päivää jatkunut konflikti on tappanut 292 palestiinalaista ja kaksi israelilaista. Tulitaukoa on yritetty solmia Egyptin välityksellä, mutta toistaiseksi tuloksetta. Hamas on vaatinut Gazan olojen parantamista ja saarron lopettamista. Kuvalähde: Reuters

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon yrittää saada aikaan tulitaukoa Israelin ja palestiinalaisten välille. Banin lauantaiselta vierailulta alueelle ei kuitenkaan voi odottaa kovin paljoa, arvioi parhaillaan Jerusalemissa oleva Yle Uutisten toimittaja Tapani Hannikainen.

– YK:n pääsihteerin valta on vähäinen. Hänellä on olematon vaikutusvalta Israeliin ja Hamasiin, Hannikainen arvioi.

Israelin maajoukot ovat edenneet satoja metrejä Gazan puolelle. Torstaina alkaneella maahyökkäyksellä ei pyritä miehittämään Gazaa.

– Se olisi epärealistista, Hannikainen huomauttaa.

Israelin tavoitteena on Gazaa hallitsevan islamistijärjestö Hamasin salakuljetustunneleiden tuhoaminen ja järjestön taistelijoiden Israeliin ampuman rakettitulen lopettaminen. Pääministeri Benjamin Netanjahu on sanonut, että maahyökkäystä laajennetaan.

Kaikkiaan yli 300 palestiinalaista on saanut surmansa pian kaksi viikkoa kestäneissä väkivaltaisuuksissa. Israelin näkemys on, että Hamasin taistelijat piiloutuvat siviilien joukkoon. Hannikainen muistuttaa, että Hamas on heikentynyt järjestö, sillä se on menettänyt taloudellista tukea, jota se sai ennen muun muassa Syyriasta ja Iranista.