Huumepoliisin johtajien paikat tulivat hakuun – virat ovat määräaikaisia

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero ehdotti kesäkuun alussa esitetyssä Ylen MOT-ohjelmassa, että huumepoliisien viroista pitäisi tehdä määräaikaisia. Ehdotus oli lainattu Viron keskusrikospoliisin tiedustelupäälliköltä Ivo Kolkilta. Jatkossa Helsingin poliisin järjestäytyneen rikollisuuden linjan vetäjän ja koko yksikköä johtavan rikosylitarkastajan sekä rikostarkastajan virat ovat kolmivuotisia.

Kotimaa

Helsingin poliisilaitos on päättänyt tehdä järjestäytyneen rikollisuuden ja huumerikosten selvittämiseen keskittyvien johtajien viroista määräaikaisia. Helsinkiin perustettava Vakavien rikosten tutkintayksikkö rekrytoi parhaillaan rikosylitarkastajaa, rikostarkastajaa ja rikosylikomisariota.

Päätöksen taustalla painavat Helsingin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäen mukaan ylimmän poliisijohdon ehdotus huumepoliisin virkojen määräaikaistamisesta, huumerikosyksikön entisen päällikön Jari Aarnion rikosepäilyt, poliisin heikkenevä taloustilanne ja käynnissä oleva organisaatiomuutos.

– Osittain tämä (Paateron ehdotus) vaikuttaa siihen, että huumepoliisien viroista halutaan jatkossa määräaikaisia. Taustalla on kuitenkin myös keskeneräisiä virkajärjestelyjä ja organisaatiomuutoksia.

Avoimet tehtävät ovat vapaasti haettavissa valtiolle.fi-verkkopalvelusta: rikosylitarkastaja (siirryt toiseen palveluun), rikostarkastaja (siirryt toiseen palveluun) ja rikosylikomisario (siirryt toiseen palveluun).

Yksikön ylin johto on avoinna

Rikosylitarkastaja työskentelee vakavien rikosten tutkinnanjohtajien työnjohdossa 31.7.2017 saakka. Helsingin poliisilaitoksen organisaation muuttuessa rikosylitarkastaja toimii yksikön kolmen linjan johtajana.

Linjat ovat järjestäytynyt rikollisuus (JR-linja), henkeen kohdistuva rikollisuus ja talous- sekä tietotekniikkarikollisuus.

Yksikön johtajan avuksi palkataan niin ikään määräaikaiseen, 31.8.2017 päättyvään, työsuhteeseen rikostarkastaja.

Rikosylitarkastaja ja rikostarkastaja toimivat suoraan poliisilaitoksen johdon, eli käytännössä kesäkuun alussa aloittaneiden poliisipäällikkö Lasse Aapion ja apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäen alaisuudessa.

Vain JR- ja huumelinjalta puuttuu vetäjä

Kolmen linjan ainoa määräaikainen johtopaikka tulee olemaan järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja huumerikollisuuteen keskittyvän linjan vetäjän virka. Tällä paikalla on aiemmin toiminut juuri Jari Aarnio.

– Yksi selkeä tavoite on, että huumerikostutkinnassa ja niissä vastuussa olevat henkilöt olisivat määräaikaisissa tehtävissä. Silloin voidaan tarvittaessa vaihtaa muihin tehtäviin, apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki toteaa.

Henkeen kohdistuvan linjan vetäjänä on pitkän uran henkirikospuolella tehnyt rikosylikomisario Juha Rautaheimo. Talouslinjan johdossa on puolestaan rikostarkastaja Ismo Siltamäki. Nämä tehtävät ovat voimassa toistaiseksi.

Sekä Suomessa että Virossa on ollut vakavia ongelmia huumepoliisin johtajien rikosepäilyjen vuoksi. Suomessa huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio on istunut marraskuusta lähtien odottamassa rikostutkinnan ja syyteharkinnan päättymistä.

Aarniota epäillään tällä hetkellä yhteensä 26 rikoksesta, muun muassa törkeästä huumausainerikoksesta ja lahjuksista.

Virossa keskusrikospoliisin rikosylikomisario Vallo Jäärärats tuomittiin 2009 yhteensä neljän vuoden ehdolliseen vankeuteen muun muassa suurten kokaiinierien toistuvasta hallussapidosta.

Syytteiden nostamisen määräaika huumepoliisin hyllytettyä päällikköä Jari Aarniota vastaan on heinäkuun lopussa.

Vakavan rikollisuuden yksikön on tarkoitus aloittaa toimintansa syyskuun alussa.