VN:n turvallisuusjohtaja: Tieto aselastista oli presidentin kansliassa vasta uutisoinnin jälkeen

Tarkka tieto takavarikoidusta Ukrainaan matkalla olleesta aselastista on välitetty tasavallan presidentin kansliaan perjantaina, kertoo valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Timo Härkönen. Tuossa vaiheessa presidentti oli kuitenkin ehtinyt lukea asiasta jo uutisista.

Kotimaa
Timo Härkönen
Timo HärkönenYle

Valtioneuvoston turvallisuusjohtajan Timo Härkösen mukaan tasavallan presidentin kanslia on saanut tiedon tullin haaviin jääneestä, Ukrainaan matkalla olleesta aselastista samaan aikaan kuin pääministeri Alexander Stubb (kok.) ja "eräät muut ministerit".

– Siellä kansliassa se tieto on kyllä ollut, Härkönen sanoo Yle Uutisille. Presidentti Sauli Niinistö kertoi aiemmin lauantaina, ettei häntä ollut informoitu asetakavarikosta. Tieto saavuttikin valtiojohdon vasta sen jälkeen, kun se levisi täyttä päätä kotimaisissa uutisvälineissä.

– Tämä tieto on mennyt eilen eli sen jälkeen, kun tulli on tehnyt tarkempia tarkastuksia. Silloin kun tämä (asetakavarikko) on kesäkuussa tapahtunut, siitä ei ole ilmeisesti tullikaan enempää kenellekään kertonut, Härkönen sanoo.

Asetakavarikosta kertoi perjantaina ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Lehden mukaan kyseessä olivat ohjusjärjestelmän osat. Härkösen mukaan tasavallan presidentin kansliaa ehdittiin informoida asiasta vasta Helsingin Sanomien uutisen jälkeen.

– Kun tullilta on tullut tarkempi tieto valtioneuvoston tilannekeskukseen, sen jälkeen se on saman tien kerrottu (eteenpäin).

Juttua korjattu: Poistettu tieto siitä, että ministereille olisi mennyt asiasta etukäteistietoa ennen varsinaista tilannekeskuksen tiedotetta. Valtioneuvoston turvallisuusjohtaha on tarkistanut aikaisemman lausuntonsa ja ilmoitti, että se ei pidä paikkaansa.