1. yle.fi
  2. Uutiset

Etyjin tarkkailijat päästettiin osaan turmapaikasta – "Ruumiit hyvin huonossa kunnossa"

Etyjin edustaja kertoi Yle Uutisille, että Ukrainan hätätilaministeriön edustajat ovat jo keränneet ruumiita kokoon vietäväksi jonnekin. Etyjille ei ole kuitenkaan kerrottu, mihin ruumiita viedään.

Alasammuttu matkustajakone
Etyj-tarkkailijat turmakoneen lähellä Ukrainassa lauantaina.
Etyjin tarkkailijoita saapui Itä-Ukrainaan malesialaiskoneen turmapaikalle lauantaina.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijat ovat päässeet tutkimaan osaa pudonneen koneen turmapaikasta Itä-Ukrainassa. Tarkkailijat kertovat asemiesten kuitenkin estäneen heiltä edelleen pääsyn osaan alueesta.

– Meihin kohdistui vähemmän aggressioita kuin eilen, kertoi Etyjin tarkkailijaryhmän puhemiehen avustaja Irina Gudima Yle Uutisten kirjeenvaihtajalle Marja Manniselle.

Gudiman mukaan vastaanotto oli lauantaina parempi kuin perjantaina, jolloin tarkkailijat saapuivat alueelle.

Perjantaina Etyjin tarkkailijoiden työskentely turmapaikalla estettiin. Kapinallisten kerrottiin käyttäytyneen töykeästi ja osan väitettiin olleen humalassa.

Etyjin tarkkailijat päästettiin tänään lauantaina katsomaan pudonneen koneen polttoainesäiliöitä. Etyjin edustajat ovat myös tavanneet asiantuntijoita, jotka ovat tutkimassa ruumiita.

Etyjin tarkkailijaryhmän tiedottaja Michael Bociurkiw kertoi uutistoimisto AP:lle nähneensä avoimia ruumispusseja. Hänen mukaansa ruumiit ovat hyvin huonossa kunnossa. Paikalla leijuu mätänevien ruumiiden haju.

Gudima kertoi Yle Uutisille, että Ukrainan hätätilaministeriön edustajat ovat keränneet ruumiita kokoon, mutta Etyjille ei ole kerrottu, mihin niitä aiotaan viedä. Gudiman mukaan väitteille siitä, että separatistit olisivat siirtäneet ruumiita pois turmapaikalta, ei ole saatu vahvistusta.

Etyjin tarkkailijat aikovat mennä turmapaikalle uudelleen huomenna sunnuntaina. Gudima sanoo tarkkailijoiden olevan huolissaan siitä, miten ruumiille käy, koska sää on lämmin ja ruumiit ovat edelleen maastossa.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi