Näin tiedotussotku asetakavarikosta eteni

Valtioneuvoston tilannekeskus selvitti tiedonkulun aikataulut. Presidentti ja ministerit saivat uutisen Ukrainaan matkalla olleesta aselastista tiedotusvälineistä.

Presidentti Sauli Niinistö sai uutisen Ukrainaan matkalla olleesta aselastista tiedotusvälineistä. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Valtioneuvoston tilannekeskus sai tullilta ensimmäisen tiedon Helsingin Sanomien perjantaina uutisoimasta luvattomasta Ukrainaan tarkoitetusta aselastista tämän viikon tiistaina iltapäivällä.

Tulli oli pysäyttänyt kauttakuljetuslähetyksen jo 24.6. Tullin tiistaisen viestin mukaan asiaa tutkittiin puolustustarvikkeiden maastavientirikoksena.

Tilannekeskuksen päivystäjä pyysi heti viestin tultua tullilta tarkempia tietoja asian merkityksen arvioimiseksi. Tietoja pyydettiin vastaanottajasta ja luvanvaraisen materiaalin määrästä.

Tullista vastattiin välittömästi, että asiasta päättävältä taholta selvitetään mahdollisuus lisätietojen antamisesta.

Keskiviikkona aamupäivällä tulli lupasi, että asiaan palataan mahdollisimman pian, viimeistään loppuviikosta.

Perjantaina iltapäivällä kello 15:n jälkeen  Helsingin Sanomat oli julkaissut uutisen pysäytetystä aselastista ja tilannekeskuksesta ryhdyttiin kyselemään tullilta lisätietojen perään.

Tullista kerrottiin, että asiasta vastaavaa ministeriä on informoitu tapauksesta ja tilannekeskukselle tietoa välitetään pikapuoliin.

Vähän ennen kello viittä perjantaina iltapäivällä tullilta tulee tilannekeskukselle sähköposti, jossa kerrotaan muun muassa sen hetkinen käsitys lastin vastaanottajasta ja että puolustusmateriaaliksi katsottavalle lastille ei ole kauttakuljetuksen edellyttämää lupaa.

Puolen tunnin kuluttua tulli lähettää vielä tarkennuksen, jossa ilmeisesti kerrotaan tarkemmin lastin reitistä ja sisällöstä.

Vähän jälkeen kello seitsemän perjantai-iltana tilannekeskus lähettää asiasta tiedotteen tasavallan presidentin kansliaan ja keskeisille ministereille.