Hyppää sisältöön

Tutkimus: Uusi tapa hoitaa C-hepatiitin ja hivin yhteistartuntaa

Aikaisemmin virusten yhdistelmä on tehnyt hoidosta vaikeaa, sillä käytetyt lääkkeet ovat toimineet huonosti yhdessä.

Uusi lääkeyhdistelmä C-hepatiittivirusta vastaan on antanut lupaavia tuloksia niiden potilaiden joukossa, joilla on myös hiv-tartunta. Aikaisemmin kyseisten virusten yhdistelmä on tehnyt hoidosta vaikeaa, sillä käytetyt lääkkeet ovat toimineet huonosti yhdessä.

Johns Hopkinsin yliopiston vetämässä tutkimuksessa tutkittiin 223 henkilöä. Heitä saivat joko 12 tai 24 viikkoa viime vuonna Yhdysvalloissa hyväksyttyä sofosbuviiri-lääkettä yhdessä tunnetumman C-hepatiittilääkeen, ribaviriinin, kanssa.

Yli kahdella kolmanneksella maksatulehdus pysyi loitolla noin kolmen kuukauden ajan testihoidon lopettamisen jälkeen. Tutkimus lopetettiin 12 viikkoa hoitojen lopettamisen jälkeen, joten tätä myöhemmistä vaikutuksista ei tiedetä.

Tutkimus julkaistiin lauantaina Yhdysvaltain lääkereiden ammattijärjestön tiedejulkaisussa The Journal of American Medical Association. Tutkimusartikkelin mukaan (siirryt toiseen palveluun)  sekä hiv- että hepatiitti-C-tartunta on seitsemällä miljoonalla ihmisellä maailmassa.

Tutkijat muistuttivat, että aihepiiri vaatii vielä paljon lisätutkimusta. Sofosbuviiri-lääkkeen hintaa pitäisi myös saada alas, sillä yksi pilleri maksaa noin 1 000 dollaria.