1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

"Gazassa kuollut enemmän lapsia kuin palestiinalaistaistelijoita"

YK:n lastenjärjestö Unicef sanoo, että Israelin tulituksessa kuolleista siviileistä yksi kolmesta on alaikäinen. Lapsia on kuollut vajaan kahden viikon aikana lähes 80.

Ulkomaat
Palestiinalaiset jättivät kotinsa viime yönä suunnaten suojapaikkaan YK:n alaiseen kouluun Gazan pohjoisosissa Israelin rajujen pommitusten vuoksi.
Palestiinalaiset jättivät kotinsa viime yönä suunnaten suojapaikkaan YK:n alaiseen kouluun Gazan pohjoisosissa Israelin rajujen pommitusten vuoksi. Mohammed Abed / AFP / Lehtikuva

Useat kansalaisjärjestöt ja YK:n lastenjärjestö Unicef ovat ilmaisseet huolensa lapsiuhrien suuresta määrästä Gazassa. Järjestöt vaativat välitöntä tulitaukoa Gazaan.

– Tähän mennessä Israelin tulituksessa on kuollut enemmän lapsia kuin palestiinalaistaistelijoita, sanotaan kansalaisjärjestöjen yhteislausumassa. Siinä ovat mukana muun muassa War Child sekä Defence for Children International -järjestöt.

Unicef puolestaan kertoi lauantaina, että kuolleista siviileistä yksi kolmesta on alaikäinen.

– Ainakin 73 palestiinalaislapsen on kerrottu kuolleen ilmaiskujen ja Israelin ilma-, meri- ja maavoimien tulituksessa heinäkuun 8. päivän ja 19. päivän välillä, sanoi Unicefin edustaja Catherine Weibel.

Unicefin mukaan konfliktissa oli lauantaihin mennessä kuollut 53 poikaa ja 20 tyttöä. Nuorin uhri on ollut kolmen kuukauden ikäinen vauva. Yli puolet on alle 12-vuotiaita.

Lauantaina lähes 50 palestiinalaista kuoli Israelin tulituksessa. Kuolleiden joukossa oli ainakin kaksi kuusivuotiasta sekä taaperoikäinen, sanovat Gazan hätäviranomaiset. Sunnuntain vastaisen yön aikana on kuollut ainakin yhdeksän palestiinalaista, heistä kaksi lasta.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu syytti lauantaina palestiinalaisia ihmiskilpien käyttämisestä Gazassa. Netanjahun mukaan siviiliuhrien suuri määrä johtuu tästä.

– Taisteluissa sattuu vahinkoja, sanoi puolestaan korkea-arvoinen Israelin armeijan edustaja uutistoimisto AFP:lle.

Lapsia on kuollut muun muassa uimarannalle osuneessa iskussa.

Gazan 13. päivää jatkuvissa taisteluissa on kuollut yli 350 palestiinalaista. Israelilaisia on kuollut yhteensä seitsemän: viisi sotilasta taisteluissa ja kaksi siviiliä palestiinalaisten rakettituleen.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi