Yle Jerusalemissa: Israel ja Hamas – eikö tuo konflikti lopu ikinä?

Israelin ja Gazan rajaseudulla käynyt Yle Uutisten toimittaja Tapani Hannikainen kertoo, kuinka sodan ilmapiiri näkyy kaikkialla alueella. Mikään ei tunnu muuttuneen verrattuna konfliktin aiempiin vaiheisiin, Hannikainen kirjoittaa.

Ulkomaat
Tapani Hannikainen.
Tapani Hannikainen.Yle

Pommien jylisevät räjähdykset Gazassa ja siviilien hätä – toisella puolella rajaa tyhjät kadut ja raketti-iskujen pelko. Masentavaa Israelin ja Hamasin konfliktissa on, että mikään ei näytä muuttuvan.

Kiertely Israelin ja Gazan rajalla kertoo kolkosta sodan ilmapiiristä: Israelin asevoimien panssarivaunuja pelloilla, valtateillä erilaisia sotilasajoneuvoja matkalla kohti Gazan rajaa.

Baareissa israelilaisia reserviläisiä rennoissa sotilasvermeissään, illallista nauttimassa. Jokaisella kuitenkin ase olallaan.

Raketteja ammutaan Israelin puolelle jatkuvalla syötöllä, mutta ne aiheuttavat harvoin tuhoa. Mutta kun kohdalle osuvat, ne ovat kuolettavia. Eilen kuoli beduiinimies, Israelin arabi Hamasin raketista. Tietysti siviiliväestö pelkää.

Mutta Gazan tuhojen mittaluokka on aivan toinen. Israelin ilmapommituksissa on kuollut reilusti yli 300 ihmistä, lapsia lähes 80.

Sinne olisi tänään tarkoitus mennä, jos Israelin viranomaiset rajan yli päästävät. Luotiliivit ja kypärä mukaan, toivottavasti majoitus ja muut järjestyvät... Mutta etenkin gazalaisten inhimillinen kärsimys painaa jo etukäteen mielessä.

Vajaa kaksi vuotta sitten, loppuvuodesta 2012 olin raportoimassa alueella konfliktin edellisesta kierroksesta. Gazassa räjähteli eri puolilla, asukkaat pelkäsivät...

Masentavaa tässä sodassa on, että mikään ei ole muuttunut. Eikö kansainvälisellä yhteisöllä ole mitään keinoja? Väkivallan kierteellä on tietysti historiansa, mutta aina joskushan konfliktit ovat loppuneetkin.

Israelin armeijan majuri sanoi Ylelle eilen, että Hamas kehittelee jatkuvasti uusia keinoja iskeä Israelin puolelle. Palestiinalaiset puolestaan valittavat, että Gazan saarto kuristaa heidät hengiltä. Ja vihollisuudet sen kuin jatkuvat.

Tapani Hannikainen/Yle Uutiset, Jerusalem