Lehti: Venäjä toimitti BUK-ohjuksia Itä-Ukrainaan – palautettiin pikapuoliin takaisin

Wall Street Journalin tietojen mukaan ohjusjärjestelmä olisi viety takaisin Venäjälle pian sen jälkeen, kun malesialaiskone oli pudonnut Itä-Ukrainassa.

Ulkomaat
Ohjuksia, taustalla Tupolev-kone.
Venäläisiä Buk-M2-ilmatorjuntaohjuksia esiteltiin Moskovan ilmailu- ja avaruusmessuilla elokuussa 2013.Maxim Shipenkov / EPA

Yhdysvaltain tiedustelulähteet pitävät todennäköisenä, että Venäjä toimitti Itä-Ukrainan separatisteille ilmatorjuntajärjestelmiä muutamia päiviä sitten, kirjoittaa yhdysvaltalaislehti Wall Street Journal (siirryt toiseen palveluun).

Yhdysvallat epäilee Venäjän toimittaneen kapinallisille BUK-ohjusjärjestelmiä salakuljettamalla ne Itä-Ukrainaan muiden varusteiden kuten panssariajoneuvojen joukossa. Lehden tietojen mukaan ohjusjärjestelmät olisi sittemmin viety takaisin Venäjälle hyvin pian sen jälkeen, kun Malaysia Airlinesin matkustajakone putosi torstaina Itä-Ukrainan kapinallisalueella.

Ilmeisesti konetta ammuttiin ohjuksella. Teosta on epäilty Itä-Ukrainan Venäjän-mielisiä kapinallisia. Turmassa kuoli 298 ihmistä.

Venäjä on toistuvasti kiistänyt toimittaneensa separatisteille aseita.