Tulli pysäyttää yhä useammin luvattomia asekuljetuksia

Tulli on tiedottanut valtioneuvoston tiedotuskeskusta myös toisesta kesäkuussa tehdystä asetakavarikosta, mutta tietoa siitä ei ole vielä välitetty valtiojohdolle. Kesäkuun lopussa tehdystä toisesta asetakavarikosta nousi tiedotussotku, kun tieto ei tavoittanut maan korkeimpia päättäjiä ennen asian uutisointia.

politiikka
Tullin koirapartio tutkimassa rahtia.
Tullin koirapartio tutkimassa rahtia.Yle

Tullin pysäyttämät luvattomat asekuljetukset ovat lisääntyneet parin viime vuoden aikana. Julkisuutta saaneen, Ukrainaan matkalla olleen aselastin lisäksi kesäkuussa pysäytettiin lupien puuttumisen takia myös toinen asekuljetus, jota nyt tutkitaan.

Tullin valvontaosaston päällikön Sami Rakshitin mukaan se ei kuitenkaan ollut matkalla kriisialueille.

– Tässä on alkuvuoden aikana pysäytetty muutama luvaton asekuljetusyritys. Ihan viime viikkoinakin on ollut eräs, mutta me emme ole tiedottaneet ollenkaan siitä toisesta, mutta se ei ole ollut samaan ilmansuuntaan matkalla – ei Syyriaan tai Ukrainaan eikä millekään muulle kriisialueelle. Pitää selvittää siinä ihan vastaavalla tavalla, että onko kyse lupien puuttumisesta vai mistä on kysymys, Rakshit sanoo.

Tämän tarkemmin tullin valvontaosaston päällikkö Sami Rakshit ei kerro vielä tutkinnassa olevasta asekuljetusyrityksestä.

Rakshit sanoo kuitenkin, että tieto asekuljetuksesta ja siihen liittyvistä, tällä hetkellä tiedossa olevista yksityiskohdista on annettu valtioneuvoston tilannekeskukselle välitettäväksi valtiojohdolle.

– Tilannekeskus on saanut tiedon tästä kuljetuksesta ja siihen liittyvistä tällä hetkellä tiedossa olevista yksityiskohdista noin 2,5 viikkoa sitten.

Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Timo Härkönen sanoo, että tulli on tässä toisessakin tapauksessa tiedottanut luvattoman asekuljetuksen epäilystä, jota tutkitaan. Tietoa ei ole vielä riittävästi välitettäväksi valtiojohdolle.

Tiedotussotku Ukrainaan matkalla olleesta lastista

Ukrainaan menossa olleesta kuljetuksesta, joka Helsingin Sanomien mukaan sisälsi ohjusten ohjausjärjestelmien osia Vietnamista, tuli tiedotussotku, kun valtiojohto sai lopulta ensitietonsa vasta asian uutisoinnista.

Valtioneuvoston tilannekeskuksen mukaan tullin alkuviikosta lähettämä sähköposti ei puutteellisten tietojen takia ollut käyttökelpoinen välitettäväksi eteenpäin ja siihen pyydettiin tarkennuksia.

Tullin valvontaosaston päällikkö Sami Rakshit puolestaan sanoo, että tiistaina lähetetty tiedote oli asiallisesti saman sisältöinen kuin perjantaihin mennessä tarkennettukin tiedote.

Luvattomat asekuljetukset lisääntyneet

Tulli on parin kolmen viime vuoden aikana pysäyttänyt kymmenkunta luvatonta asekuljetusta. Se on vähän enemmän kuin aikaisempina vuosina.

Joukossa on myös kansainvälisellä pakotelistalla ja asevientikiellossa olevaan Syyriaan matkalla ollut kuljetus.

Vaikka Ukraina on kriisialuetta, se ei ole asevientikiellossa. Luvat kaikkiin asekuljetuksiin tarvitaan myös kauttakulkumaista.

Tullin valvontaosaston päällikkö Sami Rakshit arvelee, että joskus luvan haku saattaa myös unohtua, jos kuljetusreitti muuttuu. Suomi on kauttakulkumaa logistisista syistä, koska meillä on hyvät lentoyhteydet kaukoitään ja olemme hyvin lähellä asetuottajamaita, jotka sekä myyvät puolustustarvikkeita että järjestävät huoltotoimintaa.

– En usko, että Suomea koettaisiin helpoksi maaksi kuljettaa hämäriä puolustustarvikelasteja, sanoo Rakshit.