1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjä-asiantuntija: Venäjän osallisuus koneturmaan merkitsisi maalle katastrofia

Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro arvioi, että jos Venäjä on toimittanut ilmatorjuntajärjestelmiä Itä-Ukrainan separatisteille, se merkitsee "katastrofia" Venäjän tähän asti harjoittamalle politiikalle.

Markku Kangaspuro. Kuva: Yle

Yhdysvaltalaislehti Wall Street Journalin mukaan Yhdysvaltain tiedustelulähteet pitävät todennäköisenä, että Venäjä toimitti Itä-Ukrainan separatisteille ilmatorjuntajärjestelmiä muutamia päiviä sitten. Jos väite pitää paikkansa, se merkitsee "katastrofia" Venäjän tähän saakka harjoittamalle politiikalle, sanoo Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro.

– Venäjä tässä on ilman muuta se suurin häviäjä. Venäjä nyt jyrkästi kieltää, että se olisi näiden järjestelmien kapinallisille lähettämisen takana ja se on tähän asti pyrkinyt löytämään kansainvälistä neuvotteluratkaisua tähän konfliktiin ja ottanut etäisyyttä kapinallisista poliittisesti, Kangaspuro kertoo Yle Uutisille.

Syytteiden tueksi on kuitenkin esitettävä vedenpitävät todisteet puolueettomille asiantuntijoille.

– Periaatteessa niin ison laitteiston kuljettaminen on pitänyt havaita erinäköisten tiedustelusatelliittien ja muiden kautta, ja siitä pitäisi silloin olla dokumentaatiota jäljellä. Jos näin on, niin Venäjä joutuu keksimään jonkin uuden strategian jälleen kerran tässä propagandasodassa, Kangaspuro jatkaa.

Jos osapuolet eivät suostu tulitaukoon, tilanne on vakava myös kansainvälisesti.

– Pahimmassa tapauksessahan se tarkoittaa silloin sitä, että molempien osapuolten aseistaminen ja myöskin ulkopuolisten niille antama tuki lisääntyisivät, vähintäänkin sotilasneuvonantajien ja teknisten asiantuntijoiden kautta.