1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Kerry: Matkustajakoneen pudottanut ohjusjärjestelmä tuli Venäjältä

Kerryn mukaan tämänhetkisten tietojen perusteella syyttävä sormi osoittaa selkeästi Ukrainan Venäjä-mielisiin separatisteihin. Kerry vaati Venäjää puuttumaan peliin ja ottamaan vastuuta separatistien teosta.

John Kerry. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoo, että ohjusjärjestelmä, jolla malesialaista matkustajakonetta ammuttiin, tuli Venäjältä. Kerry sanoi uutiskanava CNN:n haastattelussa, että Venäjä antoi ohjusjärjestelmän separatisteille.

– On aika selvää, että tämä järjestelmä siirrettiin Venäjältä separatistien käsiin, Kerry sanoi. Kerryn mukaan matkustajakonetta ammuttiin hienostuneella SA-11-ilmatorjuntajärjestelmällä.

Kerryn mukaan Yhdysvalloilla on varmaa tietoa siitä, että Ukrainan hallinnolla ei ollut sen kaltaista ohjusjärjestelmää lähelläkään koneen ampumispaikkaa sillä hetkellä. Venäjä on syyttänyt Ukrainan hallintoa koneen ampumisesta.

Kerry kertoi, että Yhdysvallat on nähnyt, että Ukrainaan on siirretty suuria määriä varusteita Venäjältä viimeisen kuukauden aikana, mukaan lukien 150 ajoneuvon saattue, johon kuului panssaroituja miehistönkuljetusajoneuvoja, tankkeja ja raketin laukaisualustoja.

Kerry myös arvosteli separatistien toimintaa koneen putoamispaikalla. Hänen mukaansa kapinalliset hankaloittavat tutkintaa ja ruumiiden siirtämistä.

NBC:n haastattelussa Kerry sanoi olevan ilmiselvää, että Venäjä tukee, varustaa ja kouluttaa separatisteja. Kerry vaatikin Venäjää puuttumaan nyt peliin ja ottamaan vastuuta separatistien tekemisistä.

Alueella olevat kansainväliset tarkkailijat ovat kertoneet Venäjä-mielisten taistelijoiden kantaneen sunnuntain aikana suuret määrät ruumiita putoamispaikalta junavaunuihin.