Yle Uutiset Gazassa: tuhottuja taloja ja alistuneita ihmisiä

Yle Uutisten ulkomaan toimittaja Tapani Hannikainen on kiertänyt sunnuntain ajan Israelin hyökkäyksen moukaroimaa Gazaa.

Ulkomaat
Tapani Hannikainen.
Tapani Hannikainen.Yle

Israelin hyökkäys Gazaan on jättänyt jälkensä sekä kaupunkiin että sen asukkaisiin, kertoo paikalla oleva Yle Uutisten ulkomaan toimittaja Tapani Hannikainen.

– Täällä näkyy paljon tuhottuja taloja ja pommituksen jälkiä, ja etelästä kuuluu pommituksen ääniä. Ihmiset ovat alistuneita ja ilmapiiri synkkä. Heillä ei ole paikkaa, mihin paeta, kuvailee pohjoisessa Gazassa oleva Hannikainen asukkaiden tuntoja.

Toimittajan jututtamien paikallisten mukaan sunnuntain pommitus on ollut rajuinta toistaiseksi, eikä viime yönä ole juuri nukuttu. Räjähdysten lisäksi äänimaisemaa värittävät Israelin miehittämättömät tiedustelulennokit.

– Koko ajan surisevat tiedustelulennokit taivaalla. Näiden avulla paikannetaan sotilaallisia kohteita, Hannikainen sanoo.

Lopusta ei tietoa

Hannikainen kertoo, että paikallisten mielestä Israel on valinnut siviilit kohteikseen. Sen sijaan Israel korostaa, että operaation tarkoituksena on tuhota Hamasin rakettien laukaisualustat ja maanalaiset tunnelit, joita käytetään Israelia vastaan hyökkäämiseen.

Israel on sanonut, että sen välittömät sotilaalliset tavoitteet lähestyvät valmistumista, mutta konfliktin lopusta ei ole vielä varmuutta.

– Jos Israel menettää sotilaitaan huomattavasti, on maan johdolla paineita lopettaa sota lyhyeen. Myös jos siviiliuhrien määrä nousee, niin kansainvälinen paine sodan lopettamiseksi kasvaa.