Apinatutkimuksen tulokset syövät toiveita taltuttaa HIV-tartunta kokonaan

Apinoiden HIV – eli SIV – pystyy piiloutumaan lääkkeiltä odotettua nopeammin. Ihmisten HIV:n kohdalla tätä ei vielä ole tutkittu.

terveys

Apinoiden HIV, eli SIV, pystyy piiloutumaan lääkkeiltä odotettua nopeammin tartunnan jälkeen, tuore tutkimus osoittaa. Apinoilla tehtyjen testien mukaan aikainenkaan hoidon aloittaminen ei hävittänyt virusta pysyvästi. Löytö heikentää toiveita hoitaa ihmisten HIV:tä.

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen tulokset julkaistiin akateemisessa Naturessa (siirryt toiseen palveluun) sunnuntaina. Vain päiviä aiemmin levisi synkkä tieto missisippiläisestä vauvasta, jonka luultiin parantuneen syntymässä saadusta HIV:stä pikaisen hoidon turvin, mutta joka on nyt testattu HIV-positiiviseksi – kaksi vuotta hoitojen lopettamisen jälkeen.

Useimmilla HIV-tartunnan saaneilla ihmisillä virus leviää heti, jos lääkehoito lopetetaan. Virus voi uinua vuosia, jolloin lääkitys tai kehon immuunijärjestelmä ei tehoa siihen. Siksi lääkkeitä syödään usein tartunnan jälkeen läpi elämän.

Missisippiläisen tyttövauvan tapaus ehti nostaa tutkijoiden toiveet siitä, että syntymässä saatu HIV voitaisiin parantaa täysin riittävän aikaisella hoidolla. Vauvan lääkehoidot aloitettiin 30 tuntia syntymän jälkeen ja niitä jatkettiin 1,5 vuotta.

Vauvan tapaus vastaa nyt julkaistujen apinatestien tuloksia. Tutkijat silti muistuttavat, että tulokset on vielä todennettava erikseen ihmisillä, sillä HIV:n ja SIV:n välillä on merkittäviä eroja.

Maailman AIDS-asiantuntijat ovat parhaillaan kokoontuneet Melbourneen 20. kansainväliseen AIDS-konferenssiin.