Australia pääsi vihdoin puheyhteyteen Putinin kanssa

Australian pääministeri arvosteli pudotetun malesialaiskoneen turman selvittelyä jyrkin sanoin.

Australian pääministeri Tony Abbott otti kantaa MH17-koneen alasammuntaan lehdistötilaisuudessa Canberrassa 21. heinäkuuta. Kuva: Alan Porrit / EPA

Australian pääministeri Tony Abbott ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat maanantain vastaisena yönä olleet ensimmäisen kerran puheyhteydessä malesialaiskoneen pudottamisen jälkeen.

Abbottin mukaan turmatutkinnan tilanne on kaoottinen.

– Putoamispaikalla on toimittu kuin pihatalkoissa, eikä kuten rikospaikkatutkinnassa. Tätä on täysin mahdotonta hyväksyä, Abbott sanoi australialaisen radiokanavan haastattelussa.

Abbott ei paljastanut puhelinkeskustelun yksityiskohtia, mutta painotti Moskovan velvollisuutta toimia.

Australian pääministerin mukaan Moskovan on nyt käytettävä vaikutusvaltaansa Venäjä-mielisiin kapinallisiin, jotta nämä päästäisivät kansainväliset asiantuntijat koneen putoamispaikalle.

Abbottin lisäksi painetta Putinin harteille ovat kasanneet Britannian, Ranskan ja Saksan johtajat, jotka ovat soitelleet Putinille viikonlopun aikana.

Länsimaat haluavat ennen kaikkea lentoturman uhrien palauttamista kotimaihinsa, mutta vaativat myös kansainvälisille tutkijoille pääsyä onnettomuuspaikalle keräämään todistusaineistoa turman tutkintaa varten.

Eurooppalaiset ulkoministerit kokoontuvat tiistaina Brysseliin pohtimaan mahdollisten lisäpakotteiden asettamista Venäjälle.

Amsterdamista Kuala Lumpuriin matkalla ollut lentokone pudotetiin Itä-Ukrainassa viime torstaina. Kaikki MH17-lennolla olleet 298 ihmistä kuolivat. Heistä 27 oli australialaisia.