Pispalan maisemat kasvavat umpeen – kaupungille liian iso pala purtavaksi

Järvimaisemat Tampereen Pispalanharjulta ovat vähitellen peittymässä, koska kasvillisuus rehottaa. Jopa tunnetuimmilla näköalapaikoilla kasvaa puustoa, joka peittää näkymiä. Puut ja pensaat eivät rehota pelkästään kaupungin alueilla.

Kotimaa
Pispalan maisemia peittävät pusikot
Marko Melto / Yle

Pispalassa liikkuvien kommentit näköalapaikkojen tämänhetkisistä järvinäkymistä ovat karua kuultavaa.

– On tämä aika tylsän näköinen maisema. Näkyy vain pikkupuita edessä.

– Eipä sitä hirveästi tuolta näe. Mukavampaa olisi, ettei tarvisi kiipeillä penkeille, että saa kuvia otettua.

– Kaikkia risuja ei tarvitsisi kasvattaa. Niitä voisi kyllä karsia, että näköala pysyisi hyvänä.

Tätä mieltä olivat Eero Qvick, Sanna Korhonen ja Juha Vettenranta valtakunnallisestikin ainutlaatuisista Näsijärvi- ja Pyhäjärvinäkymistä paikoilta, jotka on tarkoitettu maisemien ihailemiseen.

"Työ on valtavan iso ja alueita on paljon"

Tampereen kaupunki raivaa alueiltaan kasvillisuutta säännöllisesti, mutta kunnostusta kaipaavia kohteita on Pispalassa paljon. Kaupungin rakennuttajahortonomi Teemu Kylmäkoski myöntää tosiasian.

Työ on valtavan iso ja alueita on paljon.

Teemu Kylmäkoski

– Maaperä on rehevöitynyt, vaahtera valtaa alaa, puut kasvavat ja vähitellen järvimaisema on mennyt valitettavasti umpeen.

Kylmäkoski kertoo kiertäneensä alueella asukasyhdistyksen edustajien kanssa, ja kaupunki tekee pienimuotoisia raivauksia jatkuvasti.

– Mutta työ on valtavan iso ja alueita on paljon. Sen vuoksi ihmiset voivat kokea, että toimenpiteet eivät ole riittäviä tai töitä pitäisi tehdä nopeammalla tahdilla.

Asukkaat rakentavat pihoistaan pesiä

Pispalassa on paljon yksityistä maanomistusta. Puut ja pensaat eivät rehota pelkästään kaupungin alueilla, vaan myös yhä useamman omakotitalon pihalta nousee suuria puita naapurien näköalojen esteeksi.

Pispalan asukasyhdistyksen puheenjohtaja Seija Haapamäen mielestä pispalalaisten pitäisi ymmärtää maisemien kuuluvan myös naapureille.

– Meidän täytyy saada tontinomistajat ymmärtämään, että kaikkea mikä kasvaa, ei tarvitse säilyttää. Osasta voi luopua, Haapamäki sanoo.

Uusi kaava tuonee pelisäännöt

Kaupungin rakennuttajahortonomin mielestä Pispalan viheralueiden hoidosta ovat puuttuneet tähän saakka selvät pelisäännöt. Suunnitteilla oleva kaava tuonee ratkaisun.

Kaikkea mikä kasvaa, ei tarvi säilyttää.

Seija Haapamäki

– Tärkeintä olisi se, että kun kaavoitustyö on tehty, saataisiin käyttö- ja hoitosuunnitelma. Eli tavallaan se sapluuna, mitä tehdään, millä laajuudella tehdään, kuka tekee ja vielä katsotaan, millä rahoituksella ja aikataululla asiassa edetään, Kylmäkoski sanoo.

Pispalan asukasyhdistyksen puheenjohtaja Seija Haapamäki ei kuitenkaan epäröi, kannattaako turisteja tuoda kaupunginosaan tulevaisuudessakin.

– Kyllä. Tosin toivomme, että sitten kun uuden kaavan mukainen parkkipaikka tulee harjun itäpäähän, turistit jalkautuisivat Pispalaan, eivätkä tukkisi meidän kapeita katuja busseilla.