1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turku

Kiistelty Kirjastosilta herättää huomiota ulkonäöllään

Turun uusin silta synnytti ennen valmistumistaan runsaasti kiistoja sillan sijaintiin liittyen. Nykyisin Kirjastosilta on vilkkaassa käytössä ja kiinnittää huomiota modernin ulkomuotonsa vuoksi.

Kirjastosilta

Vuonna 2013 rakennettu Kirjastosilta on Turun uusin silta ja varmasti myös yksi kiistellyimmistä.

Silta päätettiin rakentaa jo neljä vuotta sen valmistumista aiemmin, mutta kiistat ja valitukset lykkäsivät sillan rakentamista. Nurinaa aiheutti muun muassa sillan paikka, sillä sillan ajateltiin turmelevan arvokasta kansallismaisemaa.

Olisi siitäkin varmasti valitettu, jos silta olisi rakennettu vanhan Pennisillan paikalle.

Anu Salminen

– Olisi siitäkin varmasti valitettu, jos silta olisi rakennettu vanhan Pennisillan paikalle Suurtorilta Vähätorille. Ainakin, jos silta olisi ollut näin modernin näköinen kuin se nytkin on, arvelee Turun matkailuoppaiden Anu Salminen.

Käyttäjiä päivittäin tuhansia

S-kirjaimen mallisen Kirjastosillan ylittää päivittäin noin 8 000 jalankulkijaa ja pyöräilijää. Silta on ulkomuodoltaan moderni ja eroaa selvästi Turun muista silloista. Iltaisin silta on valaistu näkyvästi.

– Onhan tämä erikoinen, lasipalkit ja tämä kävelypintakin on erilainen kuin muualla. Kyllä tästä ihan nähtävyydeksi on, sanoo Salminen.

Hänen mukaansa ihmiset ovat kiinnittäneet Kirjastosiltaan positiivista huomiota. Monien mukaan silta sopii paikoilleen hyvin ja on kaunis ja erilainen.

Kirjastosillan iltavalaistus on sininen. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Näköalan turmeltumisesta voidaan olla montaa mieltä, mutta uudenlaisen näköalan ihmiset ainakin Kirjastosillan mukana saivat.

– Kun saadaan kaikki pengerrystyöt kuntoon ja miljööstä ehjä ja yhtenäinen, on maisema kaunis Tuomiokirkolle päin. Joen kaari häviää, mutta on tässä silti tämä vanha historiallinen Turku ja Tuomiokirkon torni.

Juttu on osa Turun Radion siltasarjaa, jossa toimittaja Jorma Tuominen ja Turun matkailuoppaiden Anu Salminen vierailevat Turun keskustan kahdeksalla sillalla.

Sarjassa on ilmestynyt myös:
Martinsilta syrjäytti ylisen förin – "onneksi toinen vielä jäi"
Myllysilta on Turun silloista kuuluisin
Turun Teatterisilta oli siltojen edelläkävijä – viihtymispaikka ja taideteos
Kulttuurimaisemaan kuuluva Auransilta oli vähällä jäädä rakentamatta
Turun Tuomiokirkkosilta huokuu historiaa
Turun Tuomaansillalla voi katsoa 1800-luvulle