1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Bloomberg: Venäläisrikkaat kauhuissaan Putinin Ukrainan-politiikan seurauksista

Entisen pääministerin Mihail Kasjanovin mukaan rahoitusalaan kohdistuvat pakotteet kaataisivat Venäjän talouden kuudessa kuukaudessa.

Ulkomaat
Mielenosoittajat vastustivat Vladimir Putinin Australian-vierailua Suydneyssa 19. heinäkuuta. Putin on saapumassa maahan lokakuussa järjestettävän G20-kokouksen merkeissä.
Mielenosoittajat vastustivat Vladimir Putinin Australian-vierailua Suydneyssa 19. heinäkuuta. Putin on saapumassa maahan lokakuussa järjestettävän G20-kokouksen merkeissä.Saeed Khan / Lehtikuva

Venäjän rikkaimmat liikemiehet pelkäävät presidentti Vladimir Putinin Ukrainan-politiikan johtavan ankariin talouspakotteisiin, mutta eivät uskalla sanoa sitä julkisesti, uutistoimisto Bloomberg (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa venäläisten miljardöörien ja asiantuntijoiden haastatteluihin perustuen.

Mikäli Putin ei ryhdy toimiin sodan lopettamiseksi Ukrainassa, hänestä voi tulla kansainvälinen hylkiö – kuten Valko-Venäjän presidentistä Aljaksandr Lukašenkasta, nimettömänä pysyttelevä miljardööri kertoo Bloombergille.

Venäläisen ajatushautomon Center for Political Technologiesin johtajan Igor Buninin mukaan maan taloudellinen eliitti on yksinkertaisesti kauhuissaan, mutta rangaistuksen pelossa kukaan ei sano sitä ääneen.

– Yksikin merkki kapinoinnista, ja heidät lyödään polvilleen, Bunin sanoo.

Venäjän entinen pääministeri Mihail Kasjanov sanoo, että uhka pakotteista kokonaisia talouden sektoreita kohtaan on todellinen, ja että liike-elämällä on aihetta huoleen. Kasjanovin mukaan Venäjän talous romahtaa kuudessa kuukaudessa, mikäli maan koko rahoitusalaa kohtaan suunnataan pakotteita.

Yhdysvallat tiukensi Venäjän-vastaisia talouspakotteitaan huomattavasti viime keskiviikkona. Uudet pakotteet kohdistuvat Venäjän puolustusteollisuuteen sekä rahoitus- ja energia-alan yrityksiin. Putin vastasi torstaina, että Yhdysvaltain pakotteet vievät maiden suhteet umpikujaan, ja että pakotteilla on yleensä "bumerangivaikutus".