1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Mamman pitsipöksyt innoituksena suomalaisen lasitaiteen klassikolle

Kun nimimerkki Eskimonaisen nahkahousut voitti vuonna 1936 lasitaiteen suunnittelukilpailun, syntyi suomalainen klassikko. Alvar Aallon Savoy-maljakko eli Aalto-maljakko kuuluu suomalaiseen sisustukseen eri kokoisena ja eri värisenä. Tarinan mukaan innoitus maljakon muotokielelle löytyi Aallon mamman pitsipöksyistä.

Kuva: Suomen Lasimuseo

Alvar Aallon Aalto-maljakko, toiselta nimeltään Savoy-maljakko, kuuluu suomalaisten kotien lasiesineistöön. Sen juuret juontavat 1930-luvulle, vuoteen 1936, ja Karhula-Iittalan lasikilpailuun. Alvar Aalto voitti tuon kilpailun nimimerkillä Eskimonaisen nahkahousut.

– Yhden tarinan mukaan Aalto itse on kertonut, että "oman mamman brodyyrihousut pitsireunuksineen" olisivat innoittaneet häntä suunnittelemaan tätä Savoy-maljakkoa. Tämä on tietysti tarina, jollaisia hulvattomuuksia Alvar Aallolta löytyy monia, mutta joku yhteys sillä ehkä on tuohon nimimerkkiin Eskimonaisen nahkahousut, jota hän käytti, arvelee Alvar Aalto -tuntija, valtiopäiväneuvos Markus Aaltonen Seinäjoelta.

– Muutoin on vaikea sanoa, mikä häntä on innoittanut. Jotkut ovat olleet näkevinään siinä kartan maastokäyriä tai suomalaisen järven ääriviivat. Kuortanelaiset esimerkiksi mielellään Kuortanejärven, Kuortanehan on Aallon syntymäkunta. Todellisuudessa voi sanoa vaan, että se on Aallon oman mielikuvituksen ja luomisvoiman tulos, Aaltonen miettii.

Savoyn sisustukseen

Aalto-maljakon toinen nimi, Savoy-maljakko, juontaa Markus Aaltosen mukaan Alvar Aallon 1930-luvun toiseen työprojektiin.

– Aalto sai 1930-luvulla, samoihin aikoihin, suunnitella Savoy-ravintolan sisustuksen. Vaikka Alvar Aallon lasiesineet eivät samalla tavalla kuin hänen huonekalunsa ja valaisimensa, liity rakennusten sisustamisen, vaan ovat syntyneet erillisinä taideteoksina, voi maljakon nimi viitata siihen, että sillä myös kaunistettiin tuota helsinkiläistä ravintolaa, Aaltonen kertoo.

Ensimmäiset Aalto-maljakot olivat kaikki ainutlaatuisia.

– Jos oikein alkuperäistä hakee, niin se on se, joka tehtiin puumuotilla. Silloin ei ollut kahta samanlaista, vaan kaikki olivat erilaisia, koska puumuotti eli tuottaen aina hiukan erilaisen lopputuloksen.

Käytännöllistä, mutta kaunista

Markus Aaltonen arvelee Aalto- eli Savoy-maljakon olleen suomalaisen lasidesignin edelläkävijä, "muurinsärkijä", maailmalle pyrittäessä.

– Aalto oikeastaan ensimmäisenä rikkoi sen käsityksen, että maljakon pitää olla symmetrinen, Aaltonen toteaa.

– Maljakon suosiota pitää kysyä kuluttajilta. Aallon, kuten suomalaisten lasimuotoilijoiden yleensäkin, lähtökohta on ollut tehdä käytännöllistä, kuluttajaystävällistä, mutta myös esteettisesti kaunista. Savoy-maljakko täyttää aivan varmasti nämä vaatimukset - ja onhan siinä maailmankuulun suunnittelijansa, Alvar Aallon, nimilisä, Markus Aaltonen sanoo.